29. TJEDAN trudnoće – Svaka beba ima svoj ritam pokreta

24.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Trebate biti svjesni ritma kretanja vaše bebe i ukoliko se ovaj ritam promjeni značajno u broju pokreta, obratite se liječniku

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Bebica je u ovom tjednu duga oko 38 centimetra, od tjemena do pete. Teška je oko 1.150 grama.

Pomičući oči dijete slijedi izvor svijetla i razlikuje dan i noć, te umjetno od pravog svjetla. Okusni pupoljci omogućuju detaljnije razlikovanje okusa. Ako su ukusni, dijete se smješka, ako su kiseli ili gorki, mršti se.

Broj pokreta je sve veći, a kontrakcije mišića sve su izraženije.

Mama – Svaka beba ima svoj ritam pokreta

Postat ćete svjesni brojnih pokreta bebe. Nema točno određenog broja pokreta koji trebate osjetiti svaki dan, svaka trudnoća je različita. Trebate biti svjesni ritma kretanja vaše bebe i ukoliko se ovaj ritam promjeni značajno u broju pokreta, obratite se liječniku.

Iz grudi vam može početi curiti prvo mlijeko, tzv. kolostrum, ljepljiva tekućina koja prethodi pravom mlijeku nakon poroda. Razlog tomu je sve veća razina prolaktina – hormona ključnog za proizvodnju mlijeka. Njegovo stvaranje potiče i plod tako što iz nadbubrežne žlijezde luči tvari slične androgenu koje se u posteljici pretvaraju u estrogene, a smatra se da to uzrokuje proizvodnju prolaktina. Tako si beba osigurava hranu iza poroda.

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →