3. TJEDAN trudnoće – Kućni test na trudnoću je pozitivan

23.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Danas su kućni testovi vrlo osjetljivi, točni i pouzdani. Kućni test na trudnoću pokazat će niske razine hormona trudnoće, i to već od 10 do 50 ij, dok će, na primjer, ginekolog na ultrazvuku vidjeti trudnoću tek od oko tisuću beta hCG na više

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI → 

U ovom tjednu morula (oplođena jajna stanica) ugnjezdit će se u sluznicu maternice – endometrij.

Kućni test na trudnoću je pozitivan. Danas su kućni testovi vrlo osjetljivi, točni i pouzdani. Test će pokazati niske razine hormona trudnoće, koji se naziva beta hCG (humani korioniski gonadotropin), i to već od 10 do 50 ij (ineternacionalnih jedinica) beta hCG-a, dok će, na primjer, ginekolog na ultrazvuku vidjeti trudnoću tek od oko 1000 beta hCG-a na više.

Stoga najprije napravite kućni test na trudnoću – gravindex, a zatim se obratite liječniku.

 Stanična oplodnja

Stanična loptica napreduje, ulegnuta je i ispunjena tekućinom, a naziva se blastocista, s otprilike stotinu stanica. Stanice s vanjske strane blastociste pružaju izdanke u sluznicu maternice – endometrij. Dolazi do implantacije, odnosno ugnježđenja. Izdanci će omogućiti izmjenu hranjivih tvari između majke i ploda i bit će preteća buduće posteljice. Posteljica je organ koji će hraniti i štititi vašu bebu u budućim mjesecima.

Kod postupaka umjetne oplodnje, odnosno IVF-a, upravo se blastocista najčešće vraća u maternicu, nakon čega se trudnoća razvija jednako kao da je do nje došlo prirodnim začećem.

← PRETHODNI                               SLJEDEĆI →