33. TJEDAN trudnoće – Nastavite se pravilno hraniti

24.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Vaša bebica vježba disanje tako da udahne oko pola litre amnionske tekućine dnevno, a vi se polako oporavljate od fiziološke anemije

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Dužina djeteta je oko 44 centimetra od tjemena do pete. Bebica sad teži oko dva kilograma.

Do 33. tjedna trudnoće mozak bebe i nervni sustav potpuno je razvijen.
Kosti postaju čvršće, osim kostiju glave koje zbog svoje uloge u porodu ostaju mekše i odvojene. Kako bi put kroz porođajni kanal bio lakši, prilagođavaju se nježnim pomicanjem i preklapanjem i dalje čuvajući mozak u porodu.

 

U maternici je sve manje mjesta, nožice su skvrčene prema prsima, fetus se sve više ponaša kao novorođenče. Aktivan je, a udarci su ograničeni na nekoliko jakih udaraca i proboda. Može imati burne snove jer se oči pomiču karakterističnim pokretima (REM /rapid Eye Movement).

Beba vježba disanje tako da udahne oko pola litre amnionske tekućine dnevno. Pluća su potpuno razvijena i spremna za prvi udah. Beba je spremna i za sisanje, a probavni sustav za hranjenje mlijekom. Lanugo dlačice polako otpadaju i počinju rasti prave dlačice.

Mama

Grudi su vam posebno nabrekle i treba vam komotan grudnjak. Polako se oporavljate od fiziološke anemije, a broj krvnih stanica dostiže povećanu količinu plazme. Ne preskačite obroke i nastavite se pravilno hraniti.

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →