Raspoloženje trudnice utječe na bebu u maternici.

34. TJEDAN trudnoće – Sve su češće Braxton Hicksove kontrakcije ili lažni trudovi

24.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

U ovom razdoblju možete povremeno osjećati stezanje uterusa. To su poznate Braxton Hicksove kontrakcije ili tzv. lažni trudovi i normalna su pojava u trudnoći

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Beba je dugačka oko 46 centimetra od tjemena do pete, a teži oko 2,4 kilograma.

I dok beba ima sve više kose na glavi, izgubila je gotovo sve lanugo dlačice i nakupila zadebljani vernix. Koža joj više nije naborana. Treba sve više kalcija za rast kostiju. Kosti glave ostaju fleksibilne sa spojevima koji nisu okoštali, kako bi se mogle preklapati u prilagodbi glavice i prolasku kroz porođajni kanal.

Oči bebe otvorene su kada je budna, a zatvorene kada spava.

 

Mama

U ovom razdoblju možete povremeno osjećati stezanje uterusa. To su poznate Braxton Hicksove kontrakcije ili tzv. lažni trudovi i normalna su pojava u trudnoći. Maternica trenira za porod. Osjećat ćete napetost na vrhu maternice, koja se širi prema dolje i popušta. Za razliku od pravih trudova, ovi lažni trudovi, odnosno kontrakcije, su bezbolne, nepravilnog ritma i traju kraće od 40 sekundi. Nestaju promjenom položaja trudnice.

Ukoliko ležite, dignite se i prošetajte, odnosno obrnuto. Ne trebate brinuti, ove kontrakcije nisu početak porođaja. Jedino u slučaju da vam počne curiti plodna voda trebate se uputiti u rodilište.

Ovo je pravo vrijeme da se upoznate s načinom postupanja s djetetom u svakodnovnoj brizi i njezi prema Baby handlingu. Iako je nastao prema Bobath metodi koja se koristi u terapiji s djecom s poteškoćama u razvoju, Baby handling se danas preporučuje koristiti od samog rođenja sa svom djecom, budući da osigurava pravilan motorički, ali i emocionalan i misaoni razvoj. Trudnice koje imaju trudnoću ili porod s komplikacijama (dijabetes, problem s količinom plodne vode, visoka temperatura u trudnoći, itd.) nikako ne bi trebale propustiti koristiti Baby handling sa svojim bebicama.

 

Više o Baby handligu poslušajte u razgovorima na online platformi Abilissima.com:
Pričamo o Baby handlingu, 1.dio
Pričamo o Baby handlingu, 2.dio

 

← PRETHODNI                             SLJEDEĆI →