36. TJEDAN trudnoće – Ginekološke kontrole postaju češće

24.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Od 35 do 37. tjedna trudnoće uzima se obrisak rodnice i perineuma na beta-hemolitički streptokok

 

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Bebica je u ovom tjednu dugačka oko 48 centimetra, od tjemena do pete. Teška je u prosjeku od 2,7 do 2,9 kilograma.

Lice bebe je glatko i debeljuštasto, obrazi bucmasti zbog sisanja palca i tako ‘nabildanih’ mišića za sisanje. Ukoliko se sada glavica malo spusti u porođajni kanal, olakšati će vam disanje, ali i povećati pritisak na mokraćni mjehur.

Dijete je u konačnom položaju glavicom prema dolje, rijeđe zatkom, a izuzetno rijetko u poprečnom položaju.

Mama

Vrh maternice sada je najviši i nalazi se tek ispod prsne kosti, disanje je otežano, možete osjećati bol. Ginekološke kontrole postaju češće. Dijete je spremno za porođaj.

Ako već niste, bilo bi dobro da se upoznate s time kako kretanje i zauzimanje različitih položaja može ubrzati i olakšati tijek poroda. Više o tome podučava primalja Slobodka Arsova Čuturilo u online tečaju Kretanje i zauzimanje položaja na Abilissima.com.

Test na beta-hemolitički streptokok

Od 35 do 37. tjedna trudnoće uzima se obrisak rodnice i perineuma na beta-hemolitički streptokok.

Beta-hemolitički streptokok grupe B bakterija je koju ima 30 do 50 posto žena i rijetko uzrokuje bilo kakve smetnje izvan trudnoće kao i za vrijeme trudnoće. U malom broju trudnoća ova bakterija može biti uzročnik rane forme novorođenačke sepse, a nastaje ukoliko se prenese na dijete neposredno prije ili tijekom vaginalnog porođaja. Učestalost je 2 do 3 slučaja na 1000 porođaja. Ukoliko se ovaj streptokok izolira, potrebno je obavezno dati antibiotik u porodu. Isto tako, ukoliko ste imali urinarnu infekciju ovom bakterijom, trebate zaštititi dijete pri porodu antibiotikom.

 

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →