37. TJEDAN trudnoće – Maternica se spušta i porođaj može početi

24.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije / Mamatataja

Glavica bebe pomalo se spušta u zdjelicu. Vi osjećate olakšanje kod disanja, ali i pritisak u donjem trbuhu

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Beba je sad već dugačka oko 50 centimetra od tjemena do trtice i teži oko 3 kilograma.

I dalje raste, iako je zrela i spremna za porođaj. Mast se odlaže u većoj količini. Živčani sustav sazrijeva. Upravo je 37. tjedan trudnoće vrijeme kad se najčešće rađaju blizanici.

Ako je vaša beba dečko, testisi bi trebali biti u skrotumu, iako mogu kod 10 posto dječaka zaostati u trbušnoj šupljini. To može biti uzrokom neplodnosti ukoliko se ne operira iza poroda, a postoje i druge opasnosti. Stoga se takvo stanje treba dijagnosticirati nakon porođaja.

Mama

Glavica bebe pomalo se spušta u zdjelicu. Imate osjećaj kao da se maternica spušta pa osjećate olakšanje kod disanja, ali i pritisak u donjem trbuhu. Ponekad se to ne dogodi sve do poroda. Iz rodnice možete primijetiti sluzavi iscjedak.

Porođaj može početi od 37. tjedna trudnoće pa do navršena 42 tjedna trudnoće i smatra se “porodom u terminu”. Nakon 42. tjedna nastaje prenošenje.

Samo će 5 posto žena roditi na termin koji je određen u početku trudnoće.

Priprema za porod i dolazak bebe

Svaka trudnica želi da joj porod što kraće traje i da ne bude prebolan. Kretanje i zauzimanje različitih položaja za vrijeme poroda dovodi do toga da se porod ubrza i da bude ugodniji za proživljavanje mami i bebi. O važnosti kretanja te o tome koje položaje zauzimati tijekom nekoliko faza poroda podučava primalja Slobodka Arsova Čuturilo u online tečaju Kretanje i zauzimanje položaja na Abilissima.com, platformi za učenje o roditeljstvu i osobnom razvoju putem video tečajeva.

Vrijeme je da se, ako već niste, upoznate i s Baby handlingom, odnosno pravilnim postupanjem s novorođenčetom i dojenčetom. Ono je vrlo važno, posebno u razdoblju dok bebica nema kontrolu glavice. O tome na Mamatataja postoji serija tekstova priređena u suradnji s Ljiljanom Buršić, fizioterapeutkinjom te neurorazvojnom baby Bobath terapeutkinjom.
Kako Baby handling izgleda uživo s bebicom, korak po korak, Ljiljana Buršić podučava u online tečaju Baby handling, također dostupnom na Abilissima.com.

 

← PRETHODNI                            SLJEDEĆI →