37. TJEDAN trudnoće – Maternica se spušta i porođaj može početi

24.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Glavica bebe pomalo se spušta u zdjelicu. Vi osjećate olakšanje kod disanja, ali i pritisak u donjem trbuhu

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Beba je sad već dugačka oko 50 centimetra od tjemena do trtice i teži oko 3 kilograma.

I dalje raste, iako je zrela i spremna za porođaj. Mast se odlaže u većoj količini. Živčani sustav sazrijeva. Upravo je 37. tjedan trudnoće vrijeme kad se najčešće rađaju blizanici.

Ako je vaša beba dečko, testisi bi trebali biti u skrotumu, iako mogu kod 10 posto dječaka zaostati u trbušnoj šupljini. To može biti uzrokom neplodnosti ukoliko se ne operira iza poroda, a postoje i druge opasnosti. Stoga se takvo stanje treba dijagnosticirati nakon porođaja.

Mama

Glavica bebe pomalo se spušta u zdjelicu. Imate osjećaj kao da se maternica spušta pa osjećate olakšanje kod disanja, ali i pritisak u donjem trbuhu. Ponekad se to ne dogodi sve do poroda. Iz rodnice možete primijetiti sluzavi iscjedak.

Porođaj može početi od 37. tjedna trudnoće pa do navršena 42 tjedna trudnoće i smatra se “porodom u terminu”. Nakon 42. tjedna nastaje prenošenje.

Samo će 5 posto žena roditi na termin koji je određen u početku trudnoće.

Vrijeme je da se, ako već niste, upoznate i s baby handlingom, odnosno pravilnim postupanjem s novorođenčetom i dojenčetom. Ono je vrlo važno, posebno u razdoblju dok bebica nema kontrolu glavice. Više o tome pogledajte u videima koje smo na Mamatataja priredili u suradnji s Ljiljanom Buršić, fizioterapeutkinjom te neurorazvojnom Baby Bobath terapeutkinjom.

VIDEO: Pravilan položaj pri hranjenju i podrigivanju djeteta

VIDEO: Položaj pri spavanju bebice na boku

VIDEO: Pravilno podizanje i spuštanje djeteta do tri mjeseca

VIDEO: Kako pravilno držati dijete do tri mjeseca 

 

← PRETHODNI                            SLJEDEĆI →