37. TJEDAN trudnoće – Maternica se spušta i porođaj može početi

24.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije / Mamatataja

Glavica bebe pomalo se spušta u zdjelicu. Vi osjećate olakšanje kod disanja, ali i pritisak u donjem trbuhu

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Beba je sad već dugačka oko 50 centimetra od tjemena do trtice i teži oko 3 kilograma.

I dalje raste, iako je zrela i spremna za porođaj. Mast se odlaže u većoj količini. Živčani sustav sazrijeva. Upravo je 37. tjedan trudnoće vrijeme kad se najčešće rađaju blizanici.

Ako je vaša beba dečko, testisi bi trebali biti u skrotumu, iako mogu kod 10 posto dječaka zaostati u trbušnoj šupljini. To može biti uzrokom neplodnosti ukoliko se ne operira iza poroda, a postoje i druge opasnosti. Stoga se takvo stanje treba dijagnosticirati nakon porođaja.

Mama

Glavica bebe pomalo se spušta u zdjelicu. Imate osjećaj kao da se maternica spušta pa osjećate olakšanje kod disanja, ali i pritisak u donjem trbuhu. Ponekad se to ne dogodi sve do poroda. Iz rodnice možete primijetiti sluzavi iscjedak.

Porođaj može početi od 37. tjedna trudnoće pa do navršena 42 tjedna trudnoće i smatra se “porodom u terminu”. Nakon 42. tjedna nastaje prenošenje.

Samo će 5 posto žena roditi na termin koji je određen u početku trudnoće.

Priprema za porod

Svaka trudnica želi da joj porod što kraće traje i da ne bude prebolan. Kretanje i zauzimanje različitih položaja za vrijeme poroda dovodi do toga da se porod ubrza i da bude lakši za proživljavanje mami i bebi. O važnosti kretanja te o tome koje položaje zauzimati tijekom nekoliko faza poroda te prilikom samog izgona podučava primalja Slobodka Arsova Čuturilo u online tečaju Kretanje i  položaji za lakši porod na Abilissima.com, platformi za učenje o roditeljstvu i osobnom razvoju putem video tečajeva. Tečaj je sniman s trudnicom u samom terminu, što mu daje iznimnu vrijednost.

Tečaj Kretanje i položaji za lakši porod dio je cjelokupnog video tečaja pripreme za porođaj – Miran porod, kojeg vodi primalja Slobodka Arsova Čuturilo. Primalja Slobodka sa ženama u rađaonici diše već više od 38 godina :), a online tečajem trudnice podučava kako se nositi sa strahom, boli i neizvjesnošću poroda. U dva i pol sata snimljenog videa, kroz 19 lekcija, trudnice uči kako da se u porodu oslone na vlastite snage i kako da prepoznaju što njihovu tijelu najviše odgovara.

Na Abilissimi je dostupan i video tečaj Baby handling o postupanju s djetetom prilikom svakodnevnih aktivnosti – presvlačenja, držanja, nošenja, hranjenja, okretanja na trbuh, podizanja, spuštanja. Baby handling se preporučuje koristiti sa svom djecom, odmah od rođenja, a posoebno ako su  rođena iz trudnoće ili poroda s bilo kakvim komplikacijama.

O važnosti i značaju Baby handlinga za svako dijete poslušajte u intervjuima:
Pričamo o Baby handlingu, 1. dio
Pričamo o Baby handlingu, 2. dio

 

 

← PRETHODNI                            SLJEDEĆI →