39. TJEDAN trudnoće – Svaki trenutak možete krenuti u rodilište

24.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Svakako krenite u rodilište ukoliko vam pukne vodenjak i počne istjecati plodna voda, ako krvarite ili imate redovite i bolne kontrakcije

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Beba je dugačka oko 51 centimetar i više. U prosjeku teži 3,5 kilograma.

Glavnina lanugo dlačica je nestala, ruke su prekrižene na prsima, nožice savijene u kukovima i koljenima. Fetalni pokreti su znatno smanjeni.

Beba i dalje dobiva na težini, hrani je posteljica, ali i štiti antitijelima koja prolaze kroz nju u bebin krvotok pomažući imuni sustav budućeg novorođenčeta. Ta će antitijela nestati 6 mjeseci nakon poroda.

Mama – Kada krenuti u rodilište?

Maternica se napinje i spremna je za porođaj. Pritisak na mjehur je najveći do sada. Kontrakcije postaju češće, jače, redovitije.

Svakako trebate krenuti u rodilište – ukoliko vam eventualno pukne vodenjak i počne istjecati plodna voda, ako krvarite ili imate redovite i bolne kontrakcije.

Ako već niste, dobro bi bilo da se upoznate o tome kako kretanje i zauzimanje različitih položaja može ubrzati i olakšati tijek poroda. Više o tome podučava primalja Slobodka Arsova Čuturilo u online tečaju Kretanje i zauzimanje položaja na Abilissima.com.

← PRETHODNI                            SLJEDEĆI →