40. TJEDAN trudnoće – Pokušajte smireno čekati porod

24.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije /Mamatataja

Kontrakcije su jake i traju od 30 do 60 sekundi, s ponavljanjem svakih 5 minuta. Javite se u rodilište. Budite spremni da je porod bolan, i da možda neće ići upravo onako kako ste ga zamišljali.

← PRETHODNI TJEDAN

Pokušajte smireno čekati prve znakove porođaja. Vjerojatno ste imali problema s nesanicom i promjene raspoloženja.

Budite spremni da je porod bolan, i da možda neće ići upravo onako kako ste ga zamišljali. Kontrole kod ginekologa su česte, a nakon termina svaki drugi dan.

Znakovi početka poroda

Glavni znak početka poroda najčešće je početak jakih, pravilnih kontrakcija, ili prsnuće vodenjaka s naglim isticanjem plodne vode. Iz rodnice izlazi sluzav čep, sukrvica. Možda osjećate pritisak na zadnje crijevo radi pritiska bebe.

Kontrakcije su jake i traju od 30 do 60 sekundi, s ponavljanjem svakih 5 minuta. Javite se u rodilište.

Većinom vodenjak pukne u porodu, ali ponekad i prije nastupa trudova. Pripremite se na to da tada porod sporije teče i dulje traje. Plodna voda je bistre do mliječno bijele boje, ponekad sa sukrvicom. Trebate odmah u bolnicu, a osobito ukoliko je krvava ili zelena, ili neugodna mirisa, jer to može značiti da vaša beba zahtjeva hitnu skrb.

 

Novorođenče

Svako novorođenče je iznenađenje za svoje roditelje i može vam izgledati čudno. Vaša bebica može biti plava, ljubičasta, svijetložućkasta, prekrivena dlačicama, krvlju, verniksom. Na licu će možda imati bijele točkice ili mrljice.

41. i 42. TJEDAN – Ne brinite ako prenesete tjedan ili dva

Dužina bebe u prosjeku iznosi 52 centimetra ili više. Težina je oko 3,5 kilograma ili veća.

Nemojte brinuti ako prenesete tjedan ili dva. Očekuju vas češće kontrole.

Razgovarajte s liječnikom o indukciji porođaja. Porod se može potaknuti pregledom koji stimulira vrat maternice kako bi došlo do stvaranja hormona koji potiču prirodan porod.

Druga mogućnost je medikamentozan porod lijekovima koji smekšaju vrat maternice nakon čega se potiču trudovi. Stanje bebice pratit će se kardiotokografskim monitoringom koji prati fetalnu srčanu akciju i pokrete ploda te aktivnost maternice odnosno trudove.

Beba je rođena 🙂

Novorođenče se prva dva tjedna ponaša kao da je prehlađeno. Disat će oštro i kašljucati jer čisti plodnu vodu iz sinusa i pluća.

Njega pupka

Treba biti pažljiv s bebinim pupkom. Čistite ga nježnim brisanjem i pranjem mlakom vodom. Kada otpadne pupak oskudno krvari, a ukoliko primijetite crvenilo, otok, iscjedak i neugodan miris, obratite se liječniku.

Baby handling za djecu bez poteškoća i neurorizičnu djecu

Danas se općenito preporuča i prihvaćeno je mišljenje da se sa svom novorođenom djecom prakticira Baby handling. To je postupanje s djetetom u svakodnevnoj njezi – prilikom presvlačenja, hranjenja, držanja, nošenja, okretanja na trbuh. Kroz Baby handling bebica zapravo nesvjesno vježba cijeli dan, izbjegavaju se loši motorički obrasci u kojima se dijete izvija, naginje na jednu stranu, visi, a potiču se oni pravilni.

Razlika u primjeni Baby handlinga kod djeteta bez poteškoća, i onog s poteškoćama u razvoju, jest u tome što se s djetetom bez poteškoća primjenjuje ‘univerzalni’ Baby handling, dok će za dijete s poteškoćama biti preporučena još dodatna specifična postupanja, s obzirom na poteškoću koju dijete ima.

Ukoliko vaša beba spada u skupinu visokorizične djece za neuroprobleme, bilo zbog različitih komplikacija tijekom vaše trudnoće, pri porodu ili neposredno nakon poroda, obavezno razgovarajte s vašim pedijatrom i javite se u nadležni centar ili ustanovu, gdje ćete dobiti preporuku na koji način da postupate s djetetom u svakodnevnoj njezi i brizi.

Inače, neurorizična djeca su sva prijevremeno rođena djeca, potom djeca niske porođajne težine, djeca koja su pretrpjela asfiksiju pri porodu (imala su nedostatak kisika i nisu odmah prodisala), ona koja su boravila u mekonijalnoj plodnoj vodi ili su iz bilo kojeg drugog razloga imala niski Apgar pri porodu.

Razvoj većine djece će se unatoč ovim gore istaknutim rizičnim faktorima odvijati nesmetano ili uz poteškoće koje su prolaznog karaktera. Ipak, kod jednog dijela djece posljedice mogu ostati trajne. Upravo zato je svako dijete – koje je na bilo koji od spomenutih načina – opterećeno nekim od faktora rizika nužno odmah po rođenju uključiti u program vježbi za uredan neurorazvoj. Poteškoće, naime, ne moraju biti vidljive odmah po rođenju, već se mogu razviti postepeno. Rezultati će ovisiti upravo o tome koliko je rano dijete bilo uključeno u program vježbanja.

Baby handling za zdravu djecu odsad možete naučiti u online video tečaju na platformi Abilissima.com. Postupanja s jednomjesečnom bebeom detaljno objašnjava iskusna neurorazvojna Bobath terapeutkinja Klaudija Križman.

O važnosti i značaju Baby handlinga za svako dijete poslušajte u intervjuima:
Pričamo o Baby handlingu, 1. dio
Pričamo o Baby handlingu, 2. dio

← PRETHODNI TJEDAN