40. TJEDAN trudnoće – Pokušajte smireno čekati porod

24.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Kontrakcije su jake i traju od 30 do 60 sekundi, s ponavljanjem svakih 5 minuta. Javite se u rodilište. Budite spremni da je porod bolan, i da možda neće ići upravo onako kako ste ga zamišljali.

← PRETHODNI TJEDAN

Pokušajte smireno čekati prve znakove porođaja. Vjerojatno ste imali problema s nesanicom i promjene raspoloženja.

Budite spremni da je porod bolan, i da možda neće ići upravo onako kako ste ga zamišljali. Kontrole kod ginekologa su česte, a nakon termina svaki drugi dan.

Znakovi početka poroda

Glavni znak početka poroda najčešće je početak jakih, pravilnih kontrakcija, ili prsnuće vodenjaka s naglim isticanjem plodne vode. Iz rodnice izlazi sluzav čep, sukrvica. Možda osjećate pritisak na zadnje crijevo radi pritiska bebe.

Kontrakcije su jake i traju od 30 do 60 sekundi, s ponavljanjem svakih 5 minuta. Javite se u rodilište.

Većinom vodenjak pukne u porodu, ali ponekad i prije nastupa trudova. Pripremite se na to da tada porod sporije teče i dulje traje. Plodna voda je bistre do mliječno bijele boje, ponekad sa sukrvicom. Trebate odmah u bolnicu, a osobito ukoliko je krvava ili zelena, ili neugodna mirisa, jer to može značiti da vaša beba zahtjeva hitnu skrb.

Novorođenče

Svako novorođenče je iznenađenje za svoje roditelje i može vam izgledati čudno. Vaša bebica može biti plava, ljubičasta, svijetložućkasta, prekrivena dlačicama, krvlju, verniksom. Na licu će možda imati bijele točkice ili mrljice.

41. i 42. TJEDAN – Ne brinite ako prenesete tjedan ili dva

Dužina bebe u prosjeku iznosi 52 centimetra ili više. Težina je oko 3,5 kilograma ili veća.

Nemojte brinuti ako prenesete tjedan ili dva. Očekuju vas češće kontrole.

Razgovarajte s liječnikom o indukciji porođaja. Porod se može potaknuti pregledom koji stimulira vrat maternice kako bi došlo do stvaranja hormona koji potiču prirodan porod.

Druga mogućnost je medikamentozan porod lijekovima koji smekšaju vrat maternice nakon čega se potiču trudovi. Stanje bebice pratit će se kardiotokografskim monitoringom koji prati fetalnu srčanu akciju i pokrete ploda te aktivnost maternice odnosno trudove.

Beba je rođena 🙂

Novorođenče se prva dva tjedna ponaša kao da je prehlađeno. Disat će oštro i kašljucati jer čisti plodnu vodu iz sinusa i pluća.

Njega pupka

Treba biti pažljiv s bebinim pupkom. Čistite ga nježnim brisanjem i pranjem mlakom vodom. Kada otpadne pupak oskudno krvari, a ukoliko primijetite crvenilo, otok, iscjedak i neugodan miris, obratite se liječniku.

Vježbe za neurorazvoj

Danas se općenito preporuča i prihvaćeno je razmišljanje da se sa svom novorođenom djecom trebaju raditi vježbe za neurorazvoj. Postoje, naime, točno definirani obrasci načina držanja, odnosno njege djeteta koji su najpogodniji za ispravan neurorazvoj, tzv. Baby handling.

Ukoliko vaša beba spada u skupinu visokorizične djece za neuroprobleme, bilo zbog različitih komplikacija tijekom vaše trudnoće, pri porodu ili neposredno nakon poroda, obavezno razgovarajte s vašim pedijatrom i javite se u nadležni centar ili ustanovu gdje ćete s vašom bebicom odlaziti na vježbice.

Neurorizična djeca su prijevremeno rođena, djeca niske porođajne težine, djeca koja su pretrpjela asfiksiju pri porodu (imala su nedostatak kisika i nisu odmah prodisala), ona koja su boravila u mekonijalnoj plodnoj vodi ili su iz bilo kojeg drugog razloga imala niski Apgar na porodu.

Razvoj neke djece će se unatoč rizičnim faktorima odvijati nesmetano ili uz poteškoće koje su prolaznog karaktera. Ipak, kod jednog dijela djece posljedice mogu ostati trajne. Upravo zato je svako dijete opterećeno nekim od faktora rizika nužno uključiti u program vježbi za uredan neurorazvoj.

Online tečaj o Baby handlingu

O Baby handlingu  na Mamatataja postoji serija tekstova priređena u suradnji s Ljiljanom Buršić, fizioterapeutkinjom te neurorazvojnom baby Bobath terapeutkinjom. Kako, pak, Baby handling izgleda uživo s bebicom, korak po korak, Ljiljana Buršić podučava u online tečaju Baby handling, dostupnom na platformi za učenje o roditeljstvu i osobnom razvoju putem video tečajeva Abilissima.com.

← PRETHODNI TJEDAN