5. TJEDAN trudnoće – Ako već niste, počnite uzimati folnu kiselinu

23.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Istraživanja potvrđuju kako unos folne kiseline prije i tijekom rane trudnoće smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi. Preporučuje se uzimati preparate folne kiseline od 800 do 1500 mikrograma na dan

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Vaša mini loptica pretvorila se u embrio, koji ima tri zametna listića za razvoj različitih vrsta tkiva. Embrio je povezan sa sitnom žumanjčanom vrećicom koja ga hrani, a okružen je tekućinom u amnionskoj vrećici.

Unutarnji listić embrija oblikovat će pluća, jetru, probavni sustav i gušteraču. Srednji listić postat će kostur, razviti će mišiće, bubrege i krvne žile za srce. Vanjski listić osnova je za kožu i kosu, očne leće, živčani sustav i zubnu caklinu. Listići će se premještati formirajući tkiva na zadanom mjestu. U centralnom dijelu embrija stvara se ispupčenje za srce.

Nužna optimalna količina folne kiseline

Jedva da ste shvatili da ste trudni, a već krajem ovog tjedna počinje razvoj neuralne cijevi, tj. živčanog sustava bebice. Pruga na leđima svija se, stvarajući žlijeb koji se potom zatvara i tvori tzv. neuralnu cijev. Iz nje će se razviti leđna moždina i mozak.

Defekti razvoja repa neuralne cijevi mogu dovesti do spine bifide (koštani defekt kralježnice), dok defekti dijela neuralne cijevi prema glavici rezultiraju anencefalusom (defekt kosti lubanje i mozga). Zbog toga je u ovom razdoblju trudnoće više nego i u jednom drugom razdoblju potrebna optimalna količina folne kiseline. Istraživanja potvrđuju kako unos folne kiseline prije i tijekom rane trudnoće smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi. Preporučuje se uzimati preparate folne kiseline od 800 do 1500 mikrograma na dan. Ukoliko je u prethodnoj trudnoći bilo komplikacija i oštećenja neuralnog sustava ili je trudnica na terapiji antiepilepticima, preporuka je uzimati 5 mg folne kiseline dnevno.

Važno je naglasiti da je idealno uzimati folnu kiselinu prije začeća, tj. dva mjeseca prije same oplodnje. To znači da ste u trenutku kada radite kućni test na trudnoću već regulirali unos folne kiseline. Folnu kiselinu tako možete uzimati i dok pijete kontracepijske pilule pa nakon prestanka uzimanja možete planirati bebicu već u prvom menstrulanom ciklusu.

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →