7. TJEDAN trudnoće – Vrijeme je za prvi ginekološki pregled u trudnoći

23.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Na prvom pregledu bit ćete upućeni na standardne testove. Saznajte koji su. Ritam pregleda bit će svaka 4 tjedna kod uredne jednoplodne trudnoće, sve do 32. tjedna

← PRETHODNI                              SLJEDEĆI →

Beba

Duljina embrija od tjemena do trtice je od 6 do 13 milimetra.

U ovom tjednu embrio ima krupno čelo, počinje razvoj unutrašnjeg uha. Vanjsko uho razvija se tek za nekoliko tjedana. Javljaju se nosnice i blaga pigmentacija šarenice na obrisu lica. Stvara se embrionalni probavni sustav s već prisutnim krajnjim dijelom crijeva. Uočljiv je rep koji će se izgubiti oko 11. tjedna. Pupčana vrpca urasta na mjestu razvoja buduće posteljice.

Mama

Ovo je vrijeme za prvi ginekološki pregled. U ovom tjednu najčešće se na ultrazvuku vidi embrionalni odjek od oko 1 centimetra, s jasno vidljivom srčanom akcijom. Stijenka maternice je omekšala. Cervikalna sluz formira gusti čep koji će tijekom cijele trudnoće odvajati maternicu od vanjskog svijeta i čuvati je od infekcije, a bit će izbačen prije porođaja.

Standardni laboratorijski testovi u trudnoći

Na prvom pregledu bit ćete upućeni na standardne testove. Laboratorijski testovi koji se najčešće rade u trudnoći su klasična krvna slika s provjerom hemoglobina i željeza, kontrola šećera, jetrenih i bubrežnih funkcija, kompletan urin, i CRP (C reaktivni protein) koji je najbolji pokazatelj upale u organizmu. Kontrolira se i rad štitne žlijezde provjerom hormona u krvi, uz eventualnu kontrolu antitijela na štitnu žlijezdu..

Ukoliko ste anemični, bit će vam preporučena terapija preparatima željeza uz folnu kiselinu.

Neophodno je odrediti krvnu grupu i Rh faktor-Rhesus factor s titrom antitijela (ICT).

Zašto je bitan Rh faktor?

Rh pozitivne osobe imaju na površini svojih eritrocita D antigen, dok ga Rh negativne osobe nemaju. Rh negativna trudnica može nositi Rh pozitivno dijete ako je otac djeteta Rh pozitivan. Ukoliko malena količina krvi bebe uđe u majčin krvotok za vrijeme trudnoće ili poroda, majka može stvoriti antitijela protiv tih Rh pozitivnih stanica koje ima bebica. Ta se antitijela zovu anti-D antitijela i ukoliko postoje mogu proći kroz posteljicu i uništavati fetalne eritrocite (hemolitička bolest novorođenčadi). Ta se antitijela na vrijeme mogu otkriti ICT testom (indirektni Cumbsov test).

Takvo stanje vrlo rijetko nastaje u 1. trudnoći. Međutim, u idućoj trudnoći, ukoliko žena nosi Rh pozitivno dijete, imuni odgovor postaje jači i stvara se više antitijela. Kako bi se izbjegla ova situacija, ženama koje su Rh D negativne i rode Rh D pozitivno dijete, odmah se nakon poroda daje zaštitna injekcija koja se naziva Rho-gam (Anti-D injekcija).

Anti-D injekcije mogu prevenirati stvaranje antitijela kod Rh negativne trudnice. Rh negativne trudnice koje nisu razvile antitijela (NEG. ICT), mogu primiti zaštitnu anti-D injekciju i u trudnoći, između 28. i 32. tjedna trudnoće, a obavezno nakon poroda. To je potpuno sigurno i za majku i za dijete.

Testovi na infekcije u trudnoći

Obavezna je kontrola krvi na infektivne bolesti. Brojne infekcije mogu utjecati na trudnoću, ali ćemo spomenuti najbitnije: serološke pretrage na toxoplazmozu, hepatitis B i C virus, HIV i sifilis.

Spolno prenosive bolesti (STD) karakterstično se kontroliraju brisevima vrata maternice na Chlamidiju trachomatis, Ureaplazmu urealiticum, Micoplazmu, aerobne bakterije, među kojima je i Beta hemolitički streptokok grupe B, te gljivice.

Ostale infekcije koje mogu stvoriti probleme u trudnoći su Rubela, Herpes virus, CMV (Citomegalovirus), Parvovirus B19, te infekcije koje prenose ovce, svinje i mačke. Ukoliko postoje kliničke smetnje, mogu se pretragama potvrditi navedene infekcije i uputiti specijalisti. Grupni naziv seroloških pretraga na Toxoplazmozu, Rubelu, CMV i Herpes je TORCH. Krv se vadi na medicinsku indikaciju kod određenih kliničkih smetnji.

Standardna pretraga u ranoj trudnoći je i urinokultura, koja otkriva eventualne urinarne infekcije bez simptoma, a ima ih svaka treća trudnica. Neprepoznata infekcija može ugroziti cijelu trudnoću ukoliko ako se ne liječi.

Pored ovih standardnih, postoje još brojne individualne dijagnostičke pretrage za potrebe svake pacijentice. PAPA test se kontrolira odmah u početku trudnoće ukoliko nije uzet unatrag godinu dana.

Ritam kontrolnih pregleda u trudnoći

Ritam pregleda bit će svaka 4 tjedna kod uredne jednoplodne trudnoće, sve do 32. tjedna. Nakon toga pregledi će biti svaka tri, odnosno 2 tjedna, te od 38. tjedna svaki tjedan. Iza termina kontrole su najčešće svaka 2 dana ukoliko ne postoji poremećaj trudnoće.

Kontrola težine, tlaka i proteina u urinu

Svaki pregled u trudnoći obuhvaća kontrolu tjelesne težine trudnice, tlaka i proteina u urinu. Tzv. BMI (indeks tjelesne težine) bitan je zato što su kod pretilih trudnica komplikacije u trudnoći češće. Tlak je u sredini trudnoće niži i kod naglog dizanja može uzrokovati vrtoglavicu. Porast tlaka kasnije u trudnoći može biti znak preeklampsije, ozbiljnog stanja trudnoćom induciranog visokog tlaka. Javlja se kod 5 posto trudnoća.

Proteini u urinu (albumin) mogu značiti infekciju urotrakta, ali i preeklampsiju.

Rizik razvoja dijabetesa u trudnoći viši je ukoliko ste pretili, imate bliskog rođaka s dijabetesom ili ste dijabetes imali u prošloj trudnoći.

Razgovarajte sa svojim ginekologom/ginjom

Svaki pa i naizgled nebitan detalj koji vas muči u trudnoći bitno je napomenuti na pregledu, kako ne bi promaklo ništa važno i kako bi zajedno sa zdravstvenim osobljem došli do žive i zdrave bebice na kraju ovog dugog i kratkog puta u trudnoći.

← PRETHODNI                               SLJEDEĆI →