8. TJEDAN trudnoće – Nastaju prvi pokreti bebe. Vaša se beba počela micati!

23.04.2016 / Piše dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, specijalistica ginekologije i opstetricije

Razvijaju se prvi mišići i nastaju prvi pokreti. Vama odjeća oko struka postaje uska jer maternica polako buja.

← PRETHODNI                                    SLJEDEĆI →

Beba

Dužina bebice u 8. tjednu iznosi od 14 do 20 milimetra, od tjemena do trtice.

Na vršcima udova počinje razvoj izdanaka za prste, definira se lakat i zapešće, raste duljina nožica. Razvija se vanjsko uho, gornja usnica lica i vršak nosa. U usnoj šupljini počinje razvoj jezika i osnova zubi.

Oči su široko razmaknute sa strane i počinje razvoj kapaka. U tijelu embrija crijeva su relativno prevelika pa se mogu izbočiti u početak pupčane vrpce što se naziva fiziološka hernijacija. Razvijaju se prvi mišići i nastaju prvi pokreti bebe. Srce ima lijevu i desnu stranu i frekvenciju od oko 150 otkucaja u minuti. Fetus ima i svoju krvnu grupu i Rh faktor. Krvne stanice se stvaraju u jetri.

Počinje razvoj hipofize, ključne žlijezde cijelog endokrinološkog sustava.

Mama

Maternica buja, veličine je limuna, ali to će primijetiti jedino vaš ginekolog. Vi ćete tek primijetiti da vam odjeća oko struka postaje uska.

Krvarenje iz rodnice!

Vrlo je važno znati da svako krvarenje iz rodnice, pa čak i ono najmanje, u bilo kojem trenutku, odnosno razdoblju trudnoće, mora se smatrati abnormalnim te da može ukazivati na ozbiljne komplikacije u trudnoći. Zato je vrlo važno odmah se javiti na ginekološki pregled.    

← PRETHODNI                                    SLJEDEĆI →