Beba ima 1 mjesec: Prigrlite bebicu što više k sebi!

29.06.2018 / Mamatataja

Pričajte s vašom bebom, pjevušite joj, držite je i mazite, gledajući je pritom u oči. Nemojte pomisliti da ćete time razmaziti svoje dijete, kao što bi vam možda netko mogao sugerirati

← Prvi dani s bebom                             Beba ima 2 mjeseca →

Puno toga sad već ide lakše. I dalje se sve vrti oko dojenja, spavanja, buđenja, njege – i puno ljubavi.

Bebica sa zanimanjem promatra lica i očima počinje pratiti predmete oko sebe. Prepoznaje vas i odgovara na vaš glas i osmijeh. Ispušta i prve glasove, a zasigurno vam se već i svjesno nasmiješila. U dobi od šest tjedana, vele pedijatri, javlja se prvi ‘iprovocirani’ smiješak na neke vidne i slušne podražaje.

Vrijeme obroka pomalo se ustaljuje, premda ako ustrajete u dojenju na zahtjev, a što je preporuka, ovo je vrijeme još uvijek vrlo zahtjevno za mame. Danju se produžuju mirna budna razdoblja, a uvečer možda vaša beba plače uvijek u isto vrijeme, i teško se smiruje, što se pripisuje kolikama. Ove bebine grčiće neki smatraju prijelaznim teškoćama oko uspostavljanja ritmova bdijenja i spavanja.

Ne tako rijetko bebice znaju zamijeniti dan za noć, što je osobito naporno za roditelje. Iskustva govore da se to izregulira do trećeg mjeseca života.

Što činiti da beba bude zadovoljna i dobro napreduje?

Pričajte s vašom bebom, pjevušite joj, držite je i mazite, gledajući je pritom u oči. Nemojte pomisliti da ćete time razmaziti svoje dijete, kao što bi vam možda netko mogao sugerirati.

Smiješite joj se gledajući je pritom u oči. Vaša beba osjeća se tada dobro i sigurno, što doprinosi razvoju njezina mozga, ali i poveznošću s vama.

Gledanje djeteta u oči važno je za povezivanje roditelja s djetetom, ali i za razvoj djetetova mozga. Već ste uvidjeli na koji način možete zaokupiti djetetovu još uvijek kratku pažnju – možda blagim dodirima i pjevušenjem kakvih kratkih pjesmica i brojalica. Dijete će vam samo pokazati kad se umorilo skrečući pogled u stranu.

Držite svaki dan bebicu kratko vrijeme na trbuhu kako bi razvijala i ojačala mišiće vrata, kao i mišiće gornjeg dijela tijela, što će pomoći da samostalno drži glavicu. Na taj način stjecat će snagu za pokrete koji slijede kasnije. Najbolje je dijete kratko okrenuti na trbuh za vrijeme presvlačenja ili promjene pelene.

Bebi je potrebna vaša blizina

Prilagodba bebe na uvjete izvan maternice i dalje traje, sve do trećeg mjeseca, i zato bebicama treba olakšati osluškujući njihove potrebe. Iako se djeca razlikuju i neka više od drugih iskazuju neizmjernu potrebu za majčinom blizinom i držanjem u naručju, treba reći da sve bebice imaju potrebu za toplinom i bliskošću – toliko jaku kao što je to potreba za hranom. Zato je važno odgovarati na plač djeteta i ne ostavljati u tim trenucima dijete samo.

– Vrlo je važno bebicu prigrliti što više k sebi, dodirivati je i ne puštati da sama leži po nekoliko sati u krevetiću. To nije u interesu i dobrobiti tek rođenog djeteta. Nakon što se dijete rodilo, najčešće prema uputama starijih članova obitelji, trebali bismo ga odložiti u krevetić i ne bismo ga smjeli držati na rukama! Nikako ne pristajte na takve upute, rekla je Ljiljana Buršić, neurorazvojna terapeutkinja s dugogodišnjim iskustvom u radu s bebama s poteškoćama u razvoju.

Poznati švicarski profesor pedijatrije Ramo H. Largo, autor knjige Sretno djetinjstvo, veli: Držite i nosite dijete, najbolje u naručju. Nemojte da vam stariji članovi govore da ćete mu oštetiti leđa ili što već…U dugoj povijesti čovječanstva dojenčad su uvijek nosili odrasli ili starija djeca. Odlaganje dojenčeta da samo leži u krevetiću po nekoliko sati izum je industrijskog razdoblja…

U kojem položaju beba spava?

Sigurno ste već zauzeli stav o tome u koji je položaj najbolje stavljati vašu bebu spavati, dok ona sama ne zuzme položaj koji joj najviše odgovara.  Mišljenja o tome su različita. Bebe koje leže samo na leđima, često imaju zaležane glavice pa se dijete, i zbog toga, preporuča stavljati na bok, naizmjence na jedan pa drugi. Zagovornici stavljanja na bok ističu da nikako nije dobro da novorođenče spava ispruženo na leđima, već povijeno na boku, slično položaju u maternici. Takav položaj pri spavanju preporučuje se Baby handlingom. 

I pedijatri se razlikuju u preporukama. Američko pedijatrijsko društvo preporučuje isključivo spavanje na leđima jer se time u najvećoj mjeri smanjuje pojava sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS). Takav stav ističu i neki hrvatski pedijatari. Svi se slažu da dijete nikako ne treba spavati u potrbušnom položaju, osobito nakon hranjenja.

Dijete potrbuške stavljajte samo prilikom zajedničke igre i u budnom stanju, savjet je svih pedijatara!

Stavljati bebu spavati na leđa ili bok?

Baby handling za djecu s traumom na porodu, ali i zdravu djecu

Danas stručnjaci upozoravaju roditelje da obrate pozornost i vode računa o tome ako je njihovo dijete na porodu pretrpijelo bilo kakvu traumu. A trauma se odnosi na:
– djecu s asfiksijom pri porodu (ona koja su imala nedostatak kisika i nisu odmah prodisala)
– djecu koja su rođena na vakum,
– djecu kojoj je u trudnoći ustanovljen zastoj rasta
– djecu koja su boravila u mekonijalnoj plodnoj vodi
– djecu koja su iz bilo kojeg razloga imala niski Apgar na porodu
– prijevremeno rođenu djecu
– djecu niske porođajne težine.

Sva ova djeca smatraju se neurorizičnom djecom za koju neki liječnici specijalisti smatraju da ih odmah treba uključiti u program vježbi za uredan neurorazvoj, bez obzira pokazuju li ili ne simptome odstupanja od urednog razvoja.

– Kod takve djece najvažnije je odmah započeti s programom vježbi za neurorazvoj, tzv. Baby handling a ne čekati nekoliko mjeseci jer je naizgled kao sve u redu. Nemali je broj slučajeva da se tek naknadno uoči problem, a vrijeme od poroda je onda nepovratno izgubljeno i ne može se nadoknaditi, rekla je za Mamatataja jedna liječnica ginekologinja.

Danas se Baby handling preporučuje koristi i kod zdrave djece koja nisu neurorizična da bi se prevenirali loši obrasci držanja, a potaknuli oni pravilni. Tako se onemogućuje da se dijete prilikom – podizanja i spuštanja, presvlačenja, držanja, hranjenja – izvija, koči, naginje na jednu stranu, da mu visi glava, nožice ili ručice. S druge strane, dijete uz pomoć Baby handlinga postaje svjesno svoga tijela, što je vrlo važno.

Video tečaj Baby handlinga za zdravu djecu dostupan je na online platformi Abilissima.com i može se gledati godinu dana od kupnje kad god se želi i koliko puta se želi.

Online tečaj Baby handling

O važnosti i značaju Baby handlinga za svako dijete poslušajte u razgovorima:
Pričamo o Baby handlingu, 1. dio 
Pričamo o Baby handlingu, 2. dio

 

Neka je i tata uz mamu!

U ovom razdoblju, ali i kasnije, za majku je vrlo važna prisutnost oca djeteta, njegova fizička i psihološka potpora. Evo što o tome kaže psihologinja Vedrana Lovrečić Pavlović:

Kad se dijete rodi možda je upravo otac taj koji sam sebi dodjeljuje sporednu ulogu. Iako nije u izravnoj simbiozi s djetetom, kao što je to majka, otac bi tada trebao svojoj partnerici pružiti podršku i sigurnost i na taj način joj pomoći da bude dobra majka… U tim prvim danima otac neposredno nije važan, ali je posredno vrlo važan zato što njegova sigurnost koju on više ili manje pruža svojoj supruzi ili partnerici, predstavlja sigurnost koju ona kao majka može prenijeti na dijete. Slikovito rečeno, otac drži majku koja drži dijete. Otac bi tada sa svojom partnericom trebao doživljavati pojedinosti u njegovanju njihovog djeteta, dakle, kad će dijete jesti, kad će se kupati, itd. Jako je važno da otac u tome sudjeluje.

Više možete pročitati u tekstu:

Očevi i djeca: Kako tate vole…

Što sve može jednomjesečna beba?

– Kad je na trbuhu, povremeno podiže glavu s podloge i opet je spušta.
– Šake su i dalje stisnute.
– Ruke i noge još uvijek su savijene.
– Ako joj stavimo zvečku u ruku, čvrsto je drži.
– Kad joj lice prekrijemo gazom, to joj smeta.
– Dok je budna, izgovara nejasne glasove.
– Na jaki zvuk se trgne se i zaplače.
– Vidi više te vas prati i slijedi pogledom.

← Prvi dani s bebom                                  Beba ima 2 mjeseca →