Beba ima 10 mjeseci: Neka dijete prohoda bez vaše pomoći!

26.07.2018 / Mamatataja

Baš nikako ne stavljajte dijete u hodalicu, koliko god si time olakšali. Hrvatsko pedijatrijsko društvo već godinama ističe izuzetnu štetnost hodalice za razvoj kukova i kralježnice

← Beba ima 9 mjeseci                           Beba ima 11 mjeseci →

Velikih deset mjeseci je iza vas! 🙂 Vaš preslatki ‘zvrk’ najvjerojatnije puže, podiže se na noge, a možda radi i prvi korak pridržavajući se za namještaj. Svejedno, nemojte ga poticati i stvarati mu potrebu za vertikalizacijom. On će se samostalno podići i početi raditi korake kad njegov organizam za to bude biološki zreo.

Omogućite mu i pustite ga da se igra na podu. Vaše dijete će samostalno prohodati bez vaše pomoći. Nemojte da na vas utječu priče i iskustva drugih roditelja o napretku njihovog djeteta, što je čest slučaj. Vaše je dijete jedinstveno i to treba poštivati.

I nikako ne stavljajte dijete u hodalicu, koliko god si time olakšali. Hrvatsko pedijatrijsko društvo već godinama ističe izuzetnu štetnost hodalice za razvoj kukova i kralježnice.

Vaše dijete pripada digitalnom dobu, ali ipak oprezno s ekranima

Vaš mali zvrk dijete je novog, digitalnog doba i vjerojatno obožava gledati u mobitel i tablet. Američko pedijatrijsko društvo prije nekoliko godina izdalo je preporuku da djeca do tri godine uopće ne bi smjela biti izložena ekranima (0 minuta!). No, s obzirom na to da živimo u svijetu u kojem su ekrani posvuda oko nas, dana je nova preporuka koja kaže da djeca do godine dana na ekranima dnevno ne bi smjela provesti više od 30 minuta.

Psihologinja Sanja Ivanušević Grgas, koja se u svom profesionalnom radu posvetila ovoj temi, ističe da bebe zaista ne bi trebalo izlagati ekranima, osim u onim ‘kriznim trenucima’ koje svi kao roditelji imamo. Savjetuje da kontinuiranu izloženost mobitelima ili tv ekranima u trajanju od 30 minuta treba izbjegavati jer je to za bebin mozak previše.

Više o tome možete pročitati u tekstu ‘Kad beba gleda u ekran, isto je kao da gleda u bijeli zid’

Ne brinite ako još nema prve riječi

Vaša beba sad se već stalno glasa i niže slogove, možda već koristi jednu ili dvije riječi sa značenjem. No, ne brinite se ako vaša beba još ne pokazuje tendenciju ka izgovaranju prvih riječi. Ona sigurno svojim govorom tijela i glasanjem zna privući vašu pažnju i pokazati što želi.

Što sve desetomjesečna beba zna i može?

U ovo vrijeme sigurno razumije vaše ‘ne’, zna mahati ‘pa-pa’, posebno kad joj na to ukažete, reagira kad je netko pozove imenom, okrene se na zvuk zvona i pogleda u smjeru nekog objekta kojeg imenujete i na koji joj ukažete. Pridržava bočicu iz koje pije i trudi se držati žličicu kada jede. Potičite to! 🙂

Vaša beba se obožava igrati s vama, slušati vas dok zajednički prelistavate slikovnicu i objašnjavate što prikazuju slike. Veseli se igri skrivanja i pronalaženja, veseli se brojalicama – kojih zaista ima puno i možete ih pronaći na internetu, ako ih više ne pamtite. Sve to potiče razvoj i napredak vaše bebe. Uživajte zajedno! 🙂

I’šo medo u dućan,
nije rek’o dobar dan,
idi medo van,
nisi rek’o dobar dan!

En den dore,
duboko je more,
a u moru kit,
rodio se Split… 

← Beba ima 9 mjeseci                           Beba ima 11 mjeseci →