Beba ima 11 mjeseci: Imajte razumijevanja i strpljenja za dječju znatiželju

26.07.2018 / Mamatataja

Vaše dijete uči iz svega što ga okružuje. Pokušajte mu što više toga pokazati i objasniti, a ne samo zabranjivati

← Beba ima 10 mjeseci                  Dijete ima 1 godinu →

Još samo mjesec dana do prvog rođendana! Koliko toga je vaše dijete naučilo u ovih 11 mjeseci, ali koliko toga još predstoji! 🙂

Nakon što djeca počinju puzati, počinju se i sama dizati na noge. No to ne znači da su spremna za hodanje. Treba ih pustiti još neko vrijeme na podu. Kad je dijete spremno ono se samo počinje dizati uz namještaj i bočno se kretati uz namještaj. Nakon toga djeca samostalno prohodaju, obično s godinu dana, ali ne treba biti zabrinut ako se to dogodi i s 15 mjeseci.

Priznati somatoped dr. sc. Stanislav Peharec upozorava:

‘Često roditelji nastoje da dijete što prije prohoda. Bilo bi dobro da to ne bude prije navršenih godinu dana. Jasno je da dijete ne možemo zaustaviti u vertiklizaciji, ali mu zato ne trebamo vrlo rano stavljati cipelice, postavljati ga na nožice i razvijati mu osjećaj i potrebu da se vertikalizira.’

Više pročitajte u tekstu Postavljanje na nožice prije vremena ugrožava pravilan djetetov razvoj.

Dijete sve uspješnije zna izraziti svoje potrebe

Ovo je razdoblje kad će vaše dijete početi izgovarati pokoju riječ na način da je svjesno njezinog značenja, najčešće ‘mama’ i ‘tata’. Sve više sudjeluje u komunikaciji s vama, na različite načine, pa je i vama ovo razdoblje sve uzbudljivije. I samo dijete je sve više svjesno svojih potreba i to će vam sve uspješnije znati i pokazati, na njemu svojstven način.

Objašnjavati, a manje zabranjivati

Djeca sve više izražavaju znatiželju i uče iz svega što ih okružuje. Pokušajte im što više toga pokazati i objasniti, a ne samo zabranjivati. Neka djeca su više fokusirana na predmete oko sebe nego na igračke pa vole hvatati, dodirivati, tresti pa i bacati ih. Imajte razumijevanja i strpljenja za dječju znatiželju. Često znaju biti fokusirani na neki predmet i ne odustaju olako od njega.

Što vaša beba voli i treba?

Djeca u ovom razdoblju posebno vole glazbu pa im puštajte pjesmice što češće, oni će poskakivati, njihati se i pljeskati rukama.

Razgovarajte što više s vašim djetetom. Obraćajte mu se izražavajući jednostavne naredbe: ‘Dodaj mi lutku!’, ‘Spusti vlakić’, ‘Gdje je seka?’…

Imenujte odjevne predmete kad ih oblačite, kao i sve predmete i igračke. Sve će to doprinijeti komunikacijskom, kognitivnom i socijalnom razvoju vašeg – uskoro jednogodišnjaka.

← Beba ima 10 mjeseci                  Dijete ima 1 godinu →