Beba ima 2 mjeseca: Smiješite se vašoj bebici!

29.06.2018 / Mamatataja

Kada beba vidi osmijeh na vašem licu osjeća se dobro i sve to utječe na razvoj njezinog mozga. Osmijeh utječe na proces povezivanja i privrženosti. Pomaže vašoj bebici da se osjeća sigurno i uči

← Beba ima 1 mjesec                            Beba ima 3 mjeseca →

‘Zadatak roditelja je da u prva tri mjeseca djetetova života, dok glavica nije čvrsta, djetetu osigura položaj nalik fetusu ili tzv. gnijezdo.  Ono mu omogućuje siguran i ugodan položaj koji mu dozvoljava da se kreće. Nakon tog razdoblja prilagodbe, sa četiri mjeseca, kad je glava stabilna, dijete valja držati na ravnome i omogućiti mu prostor za kretanje, bilo na krevetu ili podu.’  (Lj. Buršić, neurorazvojna fizioterapeutkinja)  

Bebica se sad već snažno povezala s vama. Ojačala je i sve je aktivnija. Želi sve vidjeti, sve je pokretnija. Sve više vam uzvraća u komunikaciji.

Faza gukanja počinje s drugim mjesecom djetetova života i traje do 6. mjeseca. Važno je znati da se takvo glasanje javlja kod sve djece, pa i kod djece s oštećenim sluhom te nečujuće djece.  Vrlo je važno da roditelji govorno reagiraju na djetetovo gukanje, da odgovaraju na djetetovo glasanje i oponašaju njegove glasove pa će se dijete više glasati. Važno je tada smiješiti se djetetu i gledati ga u oči. Gukati s dojenčetom treba naizmjenično, zastati pa slušati ga dok ono guče. Takva komunikacija s djetetom ne utječe samo na razvoj govora, već općenito na emocionalno-socijalni razvoj. S djetetom treba stalno komunicirati, dok ono za to pokazuje interes, a roditelji to intuitivno čine s puno ljubavi i nježnosti.

Kako provoditi vrijeme i komunicirati s dvomjesečnom bebom?

Smiješite se vašoj bebi – kada beba vidi osmjeh na vašem licu osjeća se dobro i sve to utječe na razvoj njezinog mozga. Osmijeh utječe na proces povezivanja i privrženosti. Pomaže vašoj bebici da se osjeća sigurno i uči.

Provodite vrijeme zajedno – pričajte joj, razgovarajte s njom, zovite je imenom, na taj način dijete se upoznaje sa zvucima i riječima, a sve to utječe kasnije na razvoj jezičnih i komunikacijskih vještina. Šuškajte još kakvom šuškalicom. Kad više ne bude imala pažnju beba će vam to jasno pokazati. Kad je budna ne ostavljajte ju samu, neka je uvijek svjesna vaše prisutnosti.

Odgovorite na plač djeteta! I onda kad ste učinili sve da bi se vaša bebica osjećala ugodno – nahranili ste je, presvukli, pokušali je umiriti – a ona i dalje plače, prigrlite je nježno i smireno, tiho joj govorite i pokušajte je smiriti.

Prema nekim autorima, ovo je razdoblje najučestalijeg plakanja, što je za roditelje vrlo isrpljujuće. Ukoliko ste jako uznemireni, zamolite partnera da pričuva bebu umjesto vas kako biste se malo smirili. Ako ste sami, odložite bebu na sigurno mjesto, udahnite duboko i povratite svoj mir. Koliko god da vam je teško, nikada nemojte tresti bebu jer to može prouzročiti teška oštećenja.

Stavljajte bebu nakratko na trbuh – dok je budna – i provodite tako vrijeme igrajući se.

Kad leži potrbuške vaša beba vjerojatno podiže glavu i okreće je s jedne na drugu stranu. Iako ste to možda i dosad činili, dobro je upravo nakon svakog previjanja bebicu staviti nakratko potrbuške da što više ojača te počne polako oslobađati i ruke.

Prilagodba na uvjete izvan maternice i dalje traje

I dalje do trećeg mjeseca traje prilagodba na uvjete izvan maternice pa je i dalje vrlo važno u kojem položaju nosite i hranite bebu. U prva tri mjeseca djetetova života, dok glavica nije čvrsta, djetetu trebamo osigurati položaj nalik fetusu ili tzv. gnijezdo. Evo što o tome kaže neurorazvojna terapeutkinja Ljiljana Buršić:

‘Bavite se vašom bebom. Možete nesmetano razgovarati i družiti se, a da vam je dijete u naručju, da vas osjeti kao što vas je osjećalo devet mjeseci dok je bilo u vašem trbuhu. Važno je da je na leđima na vašim prsima, u povišenom položaju, da je stabilno, da mu je glavica u ravnini leđa, da ne pada u stranu, a nožice i ručice naprijed slobodne, da se miče kako ima potrebu. Držite na taj način dijete s jedne strane naručja pa s druge pa malo u sredini. Kad se počne meškoljiti malo ga podignite… Dijete će se dobro osjećati.’

Ova iskusna neurorazvojna terapeutkinja smatra da je za djetetov razvoj važno da roditelji budu što prirodniji u svom roditeljstvu i da što manje koristi ‘pomagala’ potrošačkog društva koja vrlo često dijete samo sputavaju u razvoju, ne dozvoljavajući mu prirodne kretnje. Na primjer, ne preporuča se dijete kod kuće držati u tzv. jajetu. Jaje služi samo za transport!

Više pročitajte u tekstu:

Svakodnevica s bebom: Omogućite djetetu da se kreće!

Ovo je doba, ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju, kad sve više vremena provodite vani s djetetom, šetajući na svježem zraku. U kakvim kolicima šetati dijete u prvim mjesecima života pročitajte u tekstu:

Kakva dječja kolica koristiti ovisno o dobi djeteta?

Što može moja dvomjesečna beba?

– Primijetit ćete da je beba otkrila svoje ruke i prstiće. Ruke može skupiti, a šake su joj sad poluotovrene i nisu više stisnute.
– Podiže glavu i ramena kad je stavimao na trbuh.
– Ako je u uspravnom položaju spustimo da nogama dodiruje podlogu, spontano se nakratko odupre o stol. Noge su u uspravnom položaju skupljene.
– Pokreće glavu i tijelo kad stavimo pelenu preko njena lica.
– Promatra nakratko predmet koji se miče od sredine u stranu.
– Smiješi se ljudima oko sebe kad je gledaju ili joj se obraćaju.
– Glasa se.
– Glas majke često smiruje bebin plač.
– Prestane plakati kad je uzmemo u ruke.

← Beba ima 1 mjesec                            Beba ima 3 mjeseca →