Beba ima 3 mjeseca: Razgovarajte s vašom bebicom, pričajte joj!

10.10.2022 / Ažurirano, Mamatataja

Družite se s vašom bebom. Na taj način ona ne samo da uči o vanjskom svijetu, već se osjeća voljenom i sigurnom. To, pak, utječe na njen cjelokupni razvoj, posebno na razvoj njezina mozga

← Beba ima 2 mjeseca                               Beba ima 4 mjeseca →

Vaša beba ima 3 mjeseca i počela je samostalno držati glavicu. Ipak, i dalje budite oprezni prilikom držanja.

U dobi od 3. do 4. mjeseca dijete pokazuje više emocija. Glasno se smije kada vidi vaše lice i čuje vaš glas. Okreće glavu kad vas čuje. Pogledom prati predmete. U dobi od tri mjeseca dijete lokalizira zvuk pogledom i okreće glavu prema njegovu izvoru.

Sve više guguče i uspostavlja kontakt s vama.

 

Beba je sve okretnija i treba pokret

Tromjesečna beba mnogo je okretnija, čvršća i pokazuje potrebu za kretanjem. U ovoj dobi već je dovoljno snažna za određene pokrete; može se okrenuti i otkotrljati na stranu. Počinje dohvaćati predmete. Zato budite oprezni da se bebica ne dovede u opasnost!

Beba se izvija i naginje glavu u stranu. Što mogu učiniti?

Dojenče upoznaje svoje ručice, odnosno šake, vrlo često stavljajući ih u usta. Počinje ručicama hvatati predmete i stavljati ih u usta. To je urođena potreba djeteta da ustima istražuje predmete. Igra se s njima, gleda ih i trese. Zbog djetetove sigurnosti pobrinite se da u njegovoj blizini nema opasnih i sićušnih predmeta.

Još uvijek nije kasno da s bebicom počnete primjenjivati Baby handling, ako dosad niste. To je drugačiji način postupanja s bebom u svakodnevnoj brizi i njezi od onoga kako su to radile prijašnje generacije. Pravilnim načinom podizanja i spuštanja, držanja, nošenja, hranjenja i presvlačenja – svome djetetu postavljate snažne temelje za pravilan motorički, ali i emocionalni i misaoni razvoj.

Morate biti svjesni da sve daljnje faze motoričkog razvoja – od rotacija koje upravo slijede, pa do samostalnog posjedanja i puzanja – umnogome ovise o tome na koji ste način dosad postupali sa svojom bebom i kako to upravo sada činite (na koji način bebu držite, kako je podižete i spuštate, stavljate li je i na koji način na trbuščić, itd.).

Više o vrijednostima Baby handlinga za baš svako dijete pročitajte na stranici online video tečaja.

Neuromotorni razvoj: Zašto je važno paziti na položaj glavice kod dojenčadi?

Potičite razvoj, ne propuštajte prve mjesece

Posebno apeliramo na mame da razumiju da je bilo koja komplikacija u trudnoći ili pri porodu mogla ostaviti trag na mozgu njihova djeteta, što se onda može pokazati kroz poteškoće u motoričkom razvoju (hipo i hiper tonus, distoni poremećaj), ali i kasnije, kroz različite poteškoće u govoru djeteta, njegovoj pažnji te pri učenju u školi.

Vrlo često djeca koja, na primjer, teže usvajaju čitanje ili pokazuju različite poteškoće prilikom usvajanja govora zapravo su djeca čije su mame u trudnoći imale problem s količinom plodne vode ili su imale kakvu infekciju, rodile su prije vremena ili je u samom porodu došlo do kakvih komplikacija. Jedino što sad možete učiniti da prevladate to stanje, pa makar preventivno, jer svaka komplikacija ne mora nužno dovesti do poteškoće, jest s bebicom raditi Baby handling. Naime, kroz Baby handling dijete stalno rotiramo i pokrećemo, a pokretom se utječe na mozak, tj. na umrežavanje neuronskih veza. Što vrijeme više odmiče, poteškoće se teže ispravljaju.

Kako provoditi vrijeme s bebom?

Igrajte se i družite s vašom bebom. Pjevajte joj, čitajte, potražite zanimljive brojalice. Na taj način ne samo da uči o vanjskom svijetu, već se osjeća voljenom i sigurnom. To pak utječe na njen cjelokupni razvoj, posebno na razvoj mozga.

Puno joj se smiješite i tako se još više povezujte s vašom bebom.

Razgovarajte, pričajte joj.

Masirajte bebicu nježno prilikom presvlačenja i nakon kupanja.

I dalje se – sve više i duže – igrajte s bebom dok je u potrbušnom položaju. Možete to činiti tako da bebicu položite preko svoje ruke ili da joj stavite valjčić ispod prsa, ruke joj položite naprijed, da vas promatra. Stavite ispred bebe igračku da se zabavi i počne lagano igrati na trbuhu. Važno je znati da dijete stavljamo u potrbušni položaj dok je budno, nikako za vrijeme spavanja.

Uspostavljanje rutine ponekad odgovara i mamama i bebama. Odvijanje svakodnevnih aktivnosti uvijek u isto vrijeme – od hranjenja, igranja, spavanja – omogućuje da se beba osjeća sigurnije. Naravno, neke su bebe više, a neke manje sklone rutini, (kao i mame! :)).

Kako svakim danom vaša beba postaje sve okretnija, pripremite i osigurajte prostor za kretanje vaše bebe! I ne zaboravite da je razvoj svakog djeteta izrazito individualan. Pratite ga zajedno s pedijatrom i uživajte u razvoju vaše bebice! 🙂

Što može moja tromjesečna beba?

– U dobi od tri mjeseca šakice su otvorene (kod novorođenčeta su uglavnom zatvorene).

– Prisutan je digitopalmarni hvat šakama sa svih pet prstiju i dlanom, kojeg prije nije bilo.

– Javlja se refleks hvatanja tabanima.

– U potrbušnom položaju dijete diže glavicu te se oslanja na savijene laktove – gleda ravno ispred sebe i pratiti kretanje roditelja.  Kukovi i koljena su također savijeni, tj. skvrčeni, iako sve više rastegnuti. Guza je obično spuštena i dijete sad već cijelim tijelom leži na podlozi.

– U leđnom položaju, šake su pred licem i u usima, ili se međusobno dodiruju. Noge su savijene i podvučene.

– Kad bebu stavimo u vertikalni položaj više se ne oslanja nožicama o podlogu.

← Beba ima 2 mjeseca                               Beba ima 4 mjeseca →