Beba ima 3 mjeseca: Razgovarajte s vašom bebicom, pričajte joj!

26.07.2018 / Mamatataja

Družite s vašom bebom. Na taj način ne samo da uči o vanjskom svijetu, već se osjeća voljenom i sigurnom. To pak utječe na njen cjelokupni razvoj, posebno na razvoj njezina mozga

← Beba ima 2 mjeseca                               Beba ima 4 mjeseca →

Vaša beba počela je samostalno držati glavicu. Ipak, i dalje budite oprezni prilikom držanja.

U dobi od 3. do 4. mjeseca dijete pokazuje više emocija. Glasno se smije kada vidi vaše lice i čuje vaš glas. Okreće glavu kad vas čuje. Pogledom prati predmete. U dobi od tri mjeseca dijete lokalizira zvuk pogledom i okreće glavu prema njegovu izvoru.

Sve više guguče i uspostavlja kontakt s vama.

 

Tromjesečna beba mnogo je okretnija, čvršća i pokazuje potrebu za kretanjem. U ovoj dobi beba je već dovoljno snažna za određene pokrete; može se okrenuti i otkotrljati na stranu. Počinje dohvaćati predmete. Zato budite oprezni da se bebica ne dovede u opasnost!

Dojenče upoznaje svoje ručice, odnosno šake, vrlo često stavljajući ih u usta. Počinje ručicama hvatati predmete te i njih stavljati u usta. To je urođena potreba djeteta da ustima istražuje predmete. Igra se s njima, gleda ih i trese. Zbog djetetove sigurnosti pobrinite se da u njegovoj blizini nema opasnih i sićušnih predmeta.

Ako još niste, upoznajte se s Baby handlingom, drugačijim načinom postupanja s bebom u svakodnevnoj brizi i njezi od onoga kako su to radile prijašnje generacije. Pravilnim načinom podizanja i spuštanja, držanja, nošenja, hranjenja i presvačenja – svojem ćete djetetu postaviti snažne temelje za pravilan motorički, emocionalni i misaoni razvoj.

Više o Baby handlingu poslušajte u razgovorima na platformi :
Pričamo o Baby handlingu, 1. dio
Pričamo o Baby handlingu, 2. dio

Kako provoditi vrijeme s bebom?

Igrajte se i družite s vašom bebom. Pjevajte joj, čitajte, potražite zanimljive brojalice. Na taj način ne samo da uči o vanjskom svijetu, već se osjeća voljenom i sigurnom. To pak utječe na njen cjelokupni razvoj, posebno na razvoj mozga.

Puno joj se smiješite i tako se još više povezujte s vašom bebom.

Razgovarajte, pričajte joj.

Masirajte bebicu nježno prilikom presvlačenja i nakon kupanja.

I dalje se – sve više i duže – igrajte s bebom dok je u potrbušnom položaju. Možete to činiti tako da bebicu položite preko svoje ruke ili da joj stavite valjčić ispod prsa, ruke joj položite naprijed, da vas promatra. Stavite ispred bebe igračku da se zabavi i počne lagano igrati na trbuhu. Važno je znati da dijete stavljamo u potrbušni položaj dok je budno, nikako za vrijeme spavanja.

Uspostavljanje rutine ponekad odgovara i mamama i bebama. Odvijanje svakodnevnih aktivnosti uvijek u isto vrijeme – od hranjenja, igranja, spavanja – omogućuje da se beba osjeća sigurnije. Naravno, neke su bebe više, a neke manje sklone rutini, (kao i mame! :)).

Kako svakim danom vaša beba postaje sve okretnija, pripremite i osigurajte prostor za kretanje vaše bebe! I ne zaboravite da je razvoj svakog djeteta izrazito individualan. Pratite ga zajedno s pedijatrom i uživajte u razvoju vaše bebice! 🙂

Što može moja tromjesečna beba?

– U dobi od tri mjeseca šakice su otvorene (kod novorođenčeta su uglavnom zatvorene).

– Prisutan je digitopalmarni hvat šakama sa svih pet prstiju i dlanom, kojeg prije nije bilo.

– Javlja se refleks hvatanja tabanima.

– U potrbušnom položaju dijete diže glavicu te se oslanja na savijene laktove – gleda ravno ispred sebe i pratiti kretanje roditelja.  Kukovi i koljena su također savijeni, tj. skvrčeni, iako sve više rastegnuti. Guza je obično spuštena i dijete sad već cijelim tijelom leži na podlozi.

– U leđnom položaju, šake su pred licem i u usima, ili se međusobno dodiruju. Noge su savijene i podvučene.

– Kad bebu stavimo u vertikalni položaj više se ne oslanja nožicama o podlogu.

← Beba ima 2 mjeseca                               Beba ima 4 mjeseca →