Beba ima 4 mjeseca: Vaša bebica treba više prostora

26.07.2018 / Mamatataja

Dijete se u ovom vremenu počinje intenzivno igrati rukama i treba mu dati prostor da se može još više micati

← Beba ima 3 mjeseca                                    Beba ima 5 mjeseci →

Vaša dojučerašnja bebica sad je već velika beba! 🙂 Samostalno drži glavicu u srednjem položaju, koja joj ne pada u stranu. Kad leži potrbuške, odiže tijelo uz potporu istegnutih ruku.

Evo što o ovom razdoblju ističe neurorazvojna fizioterapeutkinja i Baby Bobath terapeutkinja Ljiljana Buršić, s dugogodišnjim stažom u radu s novorođenčadi i dojenčadi:

– S četiri mjeseca života dijete se priviknulo na nove uvjete života, na gravitaciju. Postalo je stabilno, ima kontrolu glave. Dovoljno je sazrelo da se može kretati i krevet mu postaje poligon na kojem nesmetano radi što želi.

– Sada ga možemo staviti i u vrtić koji mu je u ovom razdoblju dovoljno prostran. Dijete se u ovom vremenu počinje intenzivno igrati rukama i treba mu dati prostor da se može još više micati.

– Važno je dijete okružiti igračkama kako bi počelo hvatati i igrati se s ručicama i igračkama u svim smjerovima.

– Dijete se u ovoj dobi može prevrnuti pa je dobro da ima ograničen prostor da ne bi palo.

– U ovom razdoblju s djetetom već možete biti na podu i igrati se kakvom igračkom. Igračka ne mora biti kupovna i skupa, već djetetovu pažnju možemo zaokupiti i kakvom krpicom, čarapom, šarenim šuškavim papirom. Budite maštoviti. 😉

Napominje da dijete nije dobro držati u tzv. jajetu, ni sada ni kasnije. Jaje služi isključivo za transport.

Istraživanje ustima

Vaša bebica možda već često stavlja svoje ruke u usta, ali i igrčke i druge predmete. Neki su roditelji zabrinuti zbog toga, no za to nema razloga.

Naime, stavljanje predmeta u usta prvi je način istraživanja okoline, tzv. oralno istraživanje. Javlja se u četvrtom mjesecu života, kod neke djece i ranije, i vrlo je učestalo do osmog mjeseca života. Tada dijete predmet istražuje ustima, a ne očima, kako se to obično misli. Djeca ustima istražuju predmete sve do 18. mjeseca, a neki i kasnije.

Vrlo je važno da ste su upoznati s ovom fazom razvoja i da se pobrinete da u djetetovoj okolini nema opasnih i sićušnih predmeta.

Važno je obratiti pažnju da je predmet kojim se dijete igra:
– dovoljno velik da se ne može progutati
– da nema oštrih rubova
– da nije obojen toksičnim bojama ili napravljen od toksičnih materijala
– da nije lomljiv.

Dohranu uvoditi u dogovoru s pedijatrom

Prema preporukama Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN) s uvođenjem dohrane za bebe koje nisu na majčinom mlijeku ne treba početi prije 17. tjedna.

Kada ćete uvesti dohranu ako je vaše dijete na adaptiranom mlijeku svakako treba dogovoriti s pedijatrom koji vidi Vaše dijete.

Dijete se počinje navikavati na druge okuse najprije u malim količinama – žličica ili dvije obično soka od jabuke, kruške ili mrkve, pomiješano s adaptiranim mlijekom koje pije.

Preporuke za dohranu dojenčadi: pravila više nema 

Recepti za prvi bebin obrok

 

← Beba ima 3 mjeseca                                    Beba ima 5 mjeseci →