Beba ima 5 mjeseci: Vrijeme kad bebica sve jače pokazuje emocije

26.07.2018 / Mamatataja

Koliko će dijete biti aktivno i mobilno ovisi o njegovim motoričkim sposobnostima, odnosno temperamentu.

← Beba ima 4 mjeseca                               Beba ima 6 mjeseci →

Vaša bebica sve otvorenije komunicira s vama. Čini to glasanjem, smijehom, ali i pokretima ruku i nogu.  Ovo je vrijeme kad beba sve više izražava i pokazuje svoje emocije. Kad je vesela – smije se i pokazuje zadovoljstvo, kad je tužna ili ljuta – mršti se i plače.

Od petog mjeseca beba počinje jače micati tijelom, dohvaća predmete, okreće se i kotrlja.

Možda se vaše dijete već okrenulo iz leđnog ili potrbušnog položaja na stranu pa očekujte da će se vrlo brzo uspjeti okrenuti s trbuha na leđa ili s leđa na trbuh. Koliko će biti aktivno i mobilno ovisi o djetetu, njegovim motoričkim sposobnostima, odnosno temperamentu.

S pet mjeseci dohvaća predmete, stavlja ih u usta ili premješta iz jedne u drugu ruku. O novim stvarima i dalje uči diranjem i stavljanjem predmeta u usta.

Javlja se strah od nepoznatih lica

Između petog i šestog mjeseca javlja se strah od nepoznatih odraslih osoba pa djetetu u tim trenucima, kad plače ili se osjeća nesigurno, treba pružiti potporu.

Kako pomoći bebi u razvoju?

Razgovarajte s bebom, slušajte i odgovarajte na njeno glasanje. To je dobro za razvoj jezika i komunikacije.

Čitajte bebi, listajte slikovnice, pjevajte pjesmice, brojalice. Izvodite smiješne zvukove. Na taj se način stvara još dublja povezanost, a dijete se osjeća voljeno i sigurno. Sjetite se brojalica iz svog djetinjstva. 🙂

Taši, taši-tanana          
i svilena marama,
u marami šećera,
maloj bebi večera. 

Igrajte se s djetetom na podu, na mekanim prostirkama. To je najsigurnije za bebu koja je već vrlo živahna te najbolje za njen razvoj, budući da je na podu nesputana.

Uspostavljanje rutine odgovarat će mnogim bebama i mamama. No kako beba raste i razvija možda će nešto trebati i mijenjati kako bi se beba osjećala bolje.

Roditelji znaju posjedati dijete već s pet ili šest mjeseci uz pomoć jastuka. To se nikako ne smije raditi jer dolazi do velikog opterećenja na zdjelicu. Ako dijete s devet mjeseci ne sjedi, trebalo bi potražiti pomoć.

Novi okusi u dohrani

Ako je vaša beba na adaptiranom mlijeku vjerojatno ste već započeli s dohranom ili upravo razmišljate o početku uvođenja novih okusa. Najbolje da to učinite u dogovoru s pedijatrom.

Voće nije potrebno miksati. Preporuka je zapravo hranu za dojenče uopće ne miksati. Dijete će dobro prihvatiti kašice ukoliko se voće nariba na najfiniji ribež. Na taj način kašicom će vrlo brzo zamijeniti jedan mliječni obrok.

Dohrana: Kada i kako započeti?

Preporuke za dohrana dojenčadi: Pravila više nema 

Što moja beba još može?

– Trese predmetima da sazna kako funkcioniraju.
– Prestaje nešto raditi kada čuje vaš glas.
– Pokušava skinuti pelenu s lica.
– Dodiruje i hvata nožne prste. (5-6 mjeseci)

← Beba ima 4 mjeseca                               Beba ima 6 mjeseci →