Beba ima 6 mjeseci: Ako već niste, stavite dijete na pod!

26.07.2018 / Mamatataja

Vaša bebica postaje mobilna. Iako je to vrlo individualno, i ovisi od djeteta do djeteta, snažniji pokreti javljaju se između petog i sedmog mjeseca

← Beba ima 5 mjeseci                              Beba ima 7 mjeseci →

Vaša beba pokazuje sve jaču privrženost prema vama i prema ostalim članovima obitelji. Sve se jače glasa, možda već reagira na svoje ime, zastane kad čuje ‘ne’. Podiže ruke da je se digne!

Kod nekih beba počinju izbijati prvi zubići zbog čega više sline, desni ih svrbe pa je i to razlog što predmete stavljaju u usta.

U ovo vrijeme javlja se i strah od stranaca zbog čega djeca odbijaju od sebe osobe koje im nisu bliske. Možda vaša beba pokazuje i strah od odvajanja. Riječ je strahovima posebno izraženim između 6 i 18 mjeseci, i normalna su pojava u razvoju djeteta.

Oko 6. mjeseca počinje i faza slogovanja u razvoju govora, kada dijete počinje oponašati glasove iz svoje okoline, poput – da, ba, ka…

Dijete postaje vrlo aktivno i mobilno

Vaša bebica postaje mobilna. Iako je to vrlo individualno, i ovisi od djeteta do djeteta, snažniji pokreti javljaju se između petog i sedmog mjeseca. Dijete se želi kretati i otkrivati svoje okruženje. Sve što mu je dostupno želi dotaknuti, staviti u usta, istraživati rukama i promatrati.

Vaša bebica se već okrenula na stranu, a najvjerojatnije i s trbuha na leđa ili s leđa na trbuh. Živahnija djeca okretanje počinju koristiti ne samo da bi promijenila položaj, već da bi kotrljanjem došla na željeno mjesto. Dijete se čak može okretati na mjestu, koristeći se nogama i rukama (tzv. kružni okret).

U prvih šest mjeseci dojenče iz potrbušnog svinutog položaja prelazi u ispruženi. Isti razvoj tjelesnog položaja jednako teče i pri ležanju na leđima. Od više ili manje ispruženog leđnog položaja novorođenčeta, dijete s tri mjeseca diže šake ispred lica i podiže nožice da bi sa šest mjeseci bilo sposobno toliko podignuti nožice i staviti nožne prste u usta.

Priprema za samostalno posjedanje

Kada se počinje okretati s trbuha na leđa i s leđa na trbuh dijete traži više prostora za kretanje. Ako još nije na podu, sada je krajnje vrijeme da ga se stavi na pod. Dijete treba imati prostora za kretanje, rotiranje i mogućnost da se polako počinje samo iz bočnog položaja podizati u sjedeći položaj. Uskoro će početi i puzati. Važno je znati da se pri puzanju djetetu razvija stabilnost trupa, koordinacija pokreta, ravnoteža, motorička spretnost. Dijete istražuje samo sebe u prostoru, tj. promjene položaja svoga tijela u prostoru i upoznaje okolinu.

Dijete će samo sjesti, nemojte to raditi umjesto njega!

U šestom mjesecu života dijete se u igri počinje koristiti tzv. manualnim istraživanjem. Predmete baca na pod, udara s predmetom o podlogu, maše njime po zraku. Roditelji ponekad za ovaj način igre nemaju razumijevanja pa prekore dijete, a ono putem ovakvog načina igre istražuje težinu predmeta, zvukove, tj. tzv. taktilno-kinestetičke funkcije predmeta. Ova faza obično traje do djetetove godine dana, a kod neke djece i nakon 15 mjeseca života.

U ovo vrijeme, dijete s pet ili šest mjeseci roditelji znaju posjedati uz pomoć jastuka. Važno je znati da se to nikako ne smije raditi jer dolazi do velikog opterećenja na zdjelicu. Dijete treba pustiti da samo sjedne kad za to bude spremno. Dijete će se samostalno okrenuti na bok, podići se preko ruke i sjesti, obično u 8. mjesecu.

Novi okusi za dojenu djecu

Kod dojenčadi koja su na majčinom mlijeku dohrana započinje nakon šestog mjeseca i u početku se u kašice može dodati malo majčinog mlijeka zbog lakšeg prihvaćanja nove namirnice.

Pratite reakcije djeteta, ono će vam na svoj način pokazati kada više ne želi jesti, a to valja poštivati.

Prve voćne kašice

Što moja beba može?

– Prisutan je radiopalmarni hvat pa beba predmet hvata s tri prsta. I najčešće će predmete početi gurati u usta.
– Više ne postoji tonički asimetrički refleks vrata na ekstremitete.
– Dijete se sad počinje samostalno okretati iz potrbušnog položaja u ležeći i obratno.
– Dok ne počne samostalno sjediti dijete je u polusjedećem položaju. Važno je obratiti pozornost da dijete kad se kratkotrajno podigne i posjedne ima refleks obrane, ne da mlohavo padne, bočno ili sprijeda.

← Beba ima 5 mjeseci                              Beba ima 7 mjeseci →