Beba ima 8 mjeseci: Puno se igrajte, vaša beba to voli i treba!

26.07.2018 / Mamatataja

Još intenzivnije razgovarajte s djetetom, slušajte ga i odgovarajte na njegova glasanja. Čitajte mu, slušajte pjesmice, provodite vrijeme vani.

← Beba ima 7 mjeseci                            Beba ima 9 mjeseci →

Vaša bebica istražuje i uči o svijetu koji je okružuje. Počinje pobliže gledati objekte, sve više je privlače igračke, a različiti uzorci je zabavljaju. Puno vježba hvatajući predmete, trese igračkama, baca ih, stavlja ih u usta.

Zanimljivo je znati da dijete počinje očima promatrati predmete tek s osam do devet mjeseci. Prije toga oči koristi da bi uočilo predmet i približilo mu ruku.

S osam do devet mjeseci dijete se samostalno posjeda i sjedi s uspravnim leđima. Ako dijete s devet mjeseci ne sjedi, trebalo bi potražiti pomoć.

Igrajući se s vama, dijete se osjeća sigurno i voljeno

Vaša beba pokazuje veliku povezanost s vama i drugim bliskim članovima obitelji, ali i strah od novih lica, kao i strah od odvajanja. Riječ je strahovima posebno izraženim između 6 i 18 mjeseci djetetova života. Beba sve jače pokazuje svoje emocije, je li zadovoljna ili uzrujana.

Na pitanje gdje je mama traži vas pogledom, a sigurno već iskazuje oduševljenje kad s njome igrate igrice poput skrivanja (kuku!), prekivanja lica maramom, skrivanja i pronalaženja predmeta.

Osim što se na taj način osjeća voljenom i sigurnom, vaša beba ovakvim igricama vježba i svoje pamćenje. Igricom skrivanja pomažete joj spoznati da će se mama vratiti nakon što nestane (kad pokrijete lice maramom ili se sagnete! :)), odnosno da će se vratiti nakon što je primjerice ostavite na čuvanju ili za koji mjesec u jaslicama.

Budite maštoviti u igranju s djetetom, proizvodite zvukove, na primjer, različitih životinja. Vaša beba će to obožavati, a pokušati će vas i oponašati.

Od gmizanja do puzanja

Sa sedam do devet mjeseci dijete počinje gmizati; migolji se na trbuhu prema naprijed. Najprije koristi samo ruke, a potom i noge. Važan korak prema uspravnom hodu čini podizanje s podloge na dlanove i koljena. Neka se djeca u tom položaju kratko vrijeme ljuljaju naprijed-nazad bez kretanja.

Vrlo brzo uslijedit će i pokušaji pravog puzanja, obično najprije unatraške, pa prema naprijed.

Kako poticati razvoj djeteta?

Kao i u prethodnom mjesecu, ali još intenzivnije, razgovarajte s djetetom, slušajte ga i odgovarajte na njegova glasanja. Čitajte mu, igrajte se, pjevajte mu šaljive pjesmice i brojalice, provodite vrijeme vani.

Točka, točka, točkica,
gotova je glavica.
Meke uši, mali vrat,
trbuh mu je kao sat.
Male ručice,
male nožice,
evo našeg (Jožice)!

Dohrana u skladu s podnebljem

Uvodite u prehranu nove namirnice i okuse, najbolje iz našeg kraja, prije svega sezonsko voće i povrće. Ne navikavajte ga na slatke i slane okuse. Dozvolite mu da ‘samo’ jede ako za to pokazuje interes.

Ne potičite kod djece želju za slatkim i slanim 

Sigurno okruženje

Neka je kuća sigurna za djetetovo kretanje, a igračke i predmeti kojima je okruženo sigurne.

Bezopasan predmet je onaj koji je:

– dovoljno velik da ga dijete ne može staviti u usta
– bez oštrih rubova i vrhova
– neslomiv
– obojen netoksičnim bojama

← Beba ima 7 mjeseci                            Beba ima 9 mjeseci →