Beba ima 9 mjeseci: Mali istraživač ubrzo će izgovoriti prvu riječ sa značenjem

26.07.2018 / Mamatataja

Ako vaše dijete puže, pužite i vi oko njega, igrajte se zajedno s njime. U svakom slučaju, spustite se na pod zajedno sa svojim djetetom, bez obzira puže li ili ne. Djeca to vole

← Beba ima 8 mjeseci                            Beba ima 10 mjeseci →

Vaša beba postaje prava mala igračka koja plješće rukama, sjedi uspravnih leđa, a možda već i puže, diže se na noge i stoji. Razumije i sve više shvaća značenje vaših riječi.

Vrlo vjerojatno već:
– oponaša zvukove,
– stvara buku i glasove da bi privuka vašu pažnju,
– istražuje sve oko sebe – na primjer, trese igračkama kako bi svirale, baca kockice, pronalazi skrivene predmete,
– zaustavlje se kad čuje vaše ‘ne’,
– okušava se u samostalnom hranjenju.

Da bi poticali bebin daljnji razvoj činite sve kao i proteklih mjesci – igrajte se, razgovarajte, obraćajte joj se, odgovarajte na njezino glasanje, pjevajte pjesmice i brojalice, čitajte i listajte slikovnice, oponašajte zvukove…

Ne pužu sva djeca

Važno je da potičete kretanje, na način da dijete više nije u vrtiću, već na prostirci na podu. Naime, kretanje i istraživanje pomoći će vašoj bebi u jačanju tjelesnih sposobnosti za nove, kompleksnije pokrete poput puzanja, podizanja na noge i hodanja. Ako vaše dijete puže, pužite i vi oko njega, igrajte se zajedno s njime. U svakom slučaju, spustite se na pod zajedno sa svojim djetetom, bez obzira puže li ili ne. Djeca to vole.

Kad dijete samostalno nauči okretati se i sjediti treba mu dati prostora da može puzati. Ako imaju prilike, djeca će obično puzati, iako iskustva govore da ne pužu sva djeca, zbog čega se roditelji znaju zabrinuti. Puzanje obično počinje u razdoblju od 9 do 11 mjeseci. Nemojte se iznenaditi ako vaš meleni puže jedno vrijeme unatraške pa tek onda prema naprijed. Velik broj djece to čini.

U ovo vrijeme razvijen je i tzv. pinceta hvat pa dijete predmete dohvaća kažiprstom i palcem.

Emocije sazrijevaju

Sad ste možda već polako počeli stvarati predodžbu kakva bi vaša beba mogla biti kad poraste – budući da zamjećujete  i prve pokazatelje njene osobnosti i karaktera. Njene emocije svakim danom sve više sazrijevaju pa tako iskazuje strah, čuđenje, radost, ali već vrlo dobro čita i emocionalne izraze vašeg lica.

Riječi kao slučajne kombinacije?

S devet mjeseci beba oponaša glasove i niže slogove (tzv. slogovanje) koji nalikuju riječima, ali još uvijek to najčešće nisu prve prave djetetove riječi sa značenjem, već slučajne kombinacije. Prema nekim autorima prve prave riječi sa značenjem javljaju se upravo između 9. i 15. mjeseca života, prema drugima od 12. do 18. mjeseca.

Učinite prostor sigurnim

Vrlo je važno da u ovom razdoblju osigurate siguran prostor za dijete, da zaštitite utičnice, da izvadite oštre predmete iz ladica koje su dostupne djetetu, da sklonite sva sredstva za pranje i kemikalije koje bi dijete moglo dohvatiti.

Budite oprezni i s vrućom kavom ili čajem u šalici, koje djeca znaju dohvatiti i prevrnuti na sebe. Vrlo su česte i opekline nastale dodirom vrućeg glačala. To su nezgode koje se dogode u djeliću sekunde, čak i najopreznijim roditeljima, jer djeca reagiraju u trenu, kad se najmanje nadate.

← Beba ima 8 mjeseci                            Beba ima 10 mjeseci →