Dijete ima 2 godine: Vrijeme je za odvikavanje od pelena

29.07.2018 / Mamatataja

Oko druge godine djeca pokazuju znakove da njihov organizam sazrijeva za samostalno obavljanje fizioloških potreba. Zato je sada pravo vrijeme da pokušate dijete odviknuti od pelena

← Dijete ima godinu i pol                     Dijete ima 2 i pol godine →

Svoj drugi rođendan vaše dijete dočekat će motorički već poprilično spretno, komunikacijski je također napredovalo pa koristi već podosta riječi ili će to upravo početi činiti, a ubrzo će početi slagati i jednostavne rečenice.

Vrijeme neposredno oko drugog rođendana kod dosta djece prepoznaje se kao kratko uravnoteženo razdoblje u kojem se dijete povremeno može strpjeti, izdržati malu frustruaciju, umiljato je, mazi se. Vrlo brzo, u dobi od dvije i pol godine, dijete doživljava eksploziju emocija i tzv. krizu treće godine.

Separacijska kriza koja je za većinu djece (prema literaturi ;)) na vrhuncu bila u dobi od 18 mjeseci sada bi trebala postepeno slabiti i dijete bi se od vas trebalo odvajati bez burnog reagiranja. Strah od odvajanja može se međutim javiti u svim novim i nepoznatim situacijama.

Vaš dvogodišnjak motorički je sve sigurniji, sve jače održava ravnotežu, spretno mijenja smjer u hodu, gura i vuče igračke uspinje se i silazi stepenicama (ili će to ubrzo činiti) pružajući noge jednu k drugoj. Voli se penjati, gura loptu nogom.

Dijete ove dobi mnogo toga voli raditi samostalno. I to treba poticati. Kad je riječ o finoj motorici, vjerojatno želi samo držati šalicu i piti. Već samostalno vješto koristiti žlicu pa i vilicu.

S dvije godine gradi toranj od 5 kocaka, s 30 mjeseci toranj od 6-7 kocaka, s tri godine od 8 kocaka.

Olovku drži cijelom šakom i voli šarati.

Znakovi koji pokazuju da je dijete zrelo za odvikavanje od pelena

Oko druge godine djeca pokazuju znakove da njihov organizam sazrijeva za samostalno obavljanje fizioloških potreba. Zato je sada pravo vrijeme da pokušate dijete odviknuti od pelena (iako nije neobično da neka djeca budu spremna za odvikavanje već s 18 mjeseci). Ako vidite da ne ide, pričekajte koji mjesec, dok dijete još malo ne sazrije pa krenite ponovno.

U svakom slučaju, skidanje pelene bit će brže i bezbolnije za vaše dijete ako ste pozitivni i smireni, podupirete ga i hrabrite. I kad krene malo teže djetetu treba pristupiti s još više ljubavi, topline i empatije, bez prigovaranja ili vike.

Važno je odabrati pravi trenutak kada početi s odvikavanjem. Obično je ljeto napogodinije i najlakše vrijeme za početak odvikavanja jer dijete nema puno odjeće na sebi, vrijeme je godišnjih odmora pa roditelj obično s djetetom provede cijeli dan i bez stresa rješava svaku ‘situaciju’. Opuštena atmosfera izuzetno je važna pa je najbolje započeti sa skidanjem pelene u vrijeme kad u obiteljskom životu ne postoji nikakva ‘stresna’ situacija, poput odlaska na odmor, odlaska u vrtić, preseljenja, dolaska bebe u dom.

Ključno je ipak prepoznati znakove koji će pokazati da je dijete spremno za ovaj korak i onda krenuti s odvikavanjem. Jedan od znakova je zasigurno taj da je djetetu duže vremena suha pelena. To govori da dijete može zadržavati mokraću u mjehuru (koja kod beba automatski istječe). Nadalje, ako vam dijete kaže da se popiškilo u pelenu onda je to više nego siguran znak.

Možda primijetite da dijete pokazuje da mu pelena smeta, ili je pak počelo pokazivati interes i zanimljivo mu je kad drugi ukućani idu na wc. Da je spremno za odvikavanje govori i to da postaje ‘samostalniji’ u ispunjavanju određenih radnji te da može slijediti vaše jednostavne upute tipa ‘Donesi mami loptu’.

Na koncu je najvažnije da je dijete osvijestilo da radi veliku i malu nuždu i da pokazuje interes da sudjeluje u odvikavanju.

Tada skinite djetetu pelenu preko dana, odjenite mu jednostavnu odjeću, a pelenu ostavite preko noći. Važno je znati da kod neke djece odvikavanje ide jako brzo, kod drugih traje puno duže. I kad jednom skine pelenu sasvim je normalno da djetetu ponekad pobjegne danju, kao i noću. Takvo stanje može potrajati još koju godinu.

Detaljnije pročitajte u testu Kada je pravo vrijeme za odvikavanje od pelena? 

Kako pomoći djetetu u razvoju?

– Osigurajte djetetu pozitivnu atmosferu u kojoj će živjeti i boraviti. To je dužnost nas roditelja. 🙂

– Dijetu je potrebno neizmjerno puno ljubavi, bliskosti i topline. Puno se grlite i mazite, i to ne samo kad tješite dijete, već u različitim situacijama te pred drugom djecom. Budite osjećajni, podržavajući i iskazujete pozitivnu pažnju, na način da se smješite vašem djetetu, da ga gledate u oči kad mu pričate. Imajte blagi izraz lica, ohrabrujte ga riječima, pohvalite ga, pokažite interes za ono što njega zanima i za ono sa čime je zaokupljeno.

– Provodite s djetetom što više vremena vani na svježem zraku.  Potičite ga da budu što aktivniji, da se što više kreće. Dozvolite mu da hoda po prirodno neravnim površinama, po travi, pijesku, kamenčićima. Prirodno okruženje potiče razvoj motoričkih i spoznajnih vještina.

– Osigurajte mu osjećaj samostalnosti. Dijete valja stalno nadzirati i biti mu u blizini, ali nije potrebno stalno se igrati s njime. Budite uvijek spremni pohvaliti dijete i dati mu potporu.

– Razgovarajte neprestano s djetetom i potičite ga da vam odgovara. Kad mu pričate napravite malu stanku i dajte mu mogućnost da vam odgovori.

– Proširujte značenje njegovih riječi. Ako dijete kaže ‘Mama piti’, vi mu recite: ‘Želiš da ti mama da piti? Evo ti vode za piti.’

– Igrajte se zajedno tzv. igri pretvaranja (tzv. simboličke igre) u kojima dijete oponaša radnje i osobine ljudi ili životinja pa na primjer, telefonira, češlja, hrani lutku ili psića…

– Slušajte pažljivo i strpljivo dijete, posebno dok se još ne zna izraziti. Samo ako ga slušamo možemo razumjeti djetetove prioritete, interese i potrebe, možemo razumjeti kako se dijete osjeća. Slušanje je ključno za uspostavljanje odnosa uzajamnog poštovanja.

Više pročitajte u tekstu Važno je slušati dijete dok se još ne zna izraziti.

– Nije dobro opominjati dijete da nije nešto dobro reklo ili izgovorilo, već samo ponovite na ispravan način. Također, nikada nije dobro posramljivati dijete.

– Listajte i gledajte zajedno slikovnice. Pričajte mu o sadržaju, na primjer: ‘Koja je to životinja? Krava. Kako se krava glasa? Muu-muu…’

– Koristite s djetetom jednostavan govor da vas razumije, ali ne i njegov dječji govor.

– Slušajte dječje pjesmice, pjevajte zajedno. 🙂

← Dijete ima godinu i pol                     Dijete ima 2 i pol godine →