Prvi dani s bebom: Od rođenja do 1. mjeseca

02.03.2023 / Ažurirano, Mamatataja

Mnoge majke govore o povezanosti koja je nastala još u rađaonici, no puno roditelja, i majki i očeva, svjedoče o povezanosti koja nastaje s vremenom. I sve je to normalno

Beba ima 1 mjesec → 

Draga mama, dragi tata,

Mila kreatura konačno je pred vama. I vi pred njom. Napokon ste doznali kakav joj je nosić, brada, čelo, ima li kosice i koje je boje. Vaša bebica je nakon rođenja osjetila i vas na drugi način. Vidjela je vaše oči, lice, osjetila vaš miris. A desio se i onaj pogled očima, koji se zauvijek pamti. Osjećaji su jaki, a bit će još jači. Mnoge majke govore o povezanosti koja je nastala još u rađaonici, no puno roditelja, i majki i očeva, svjedoče o povezanosti koja nastaje s odmakom vremenom. I sve je to normalno.

Možda ste već prilično umorni i iscrpljeni, možda stalno zabrinuti. Prvi dani s bebom su zahtjevni. Emocije su vrlo jake i nestabilne. Neki pak imaju osjećaj da nekako ide sve lako. Kad je beba u pitanju, zapravo sve se vrti oko spavanja i hranjenja, ali i puno – bliskosti.

Dijete odgovora na vaše poticaje, na osmijeh, riječi, nježnosti, puno nježnosti. Možda je već počelo pokazivati svoj temperament. A temperament je nešto što roditelji ne mogu birati ili mijenjati kod svog djeteta. Važno je naučiti prihvatiti ga i poticati ono pozitivno.

Što činiti da vaše novorođenče bude zadovoljno i dobro napreduje?

Pored potrebe za hranom i spavanjem, dijete neizmjerno treba vašu toplinu i blizinu. Ono se želi držati, maziti, nositi. Želi biti uz vas i osjećati vas blizu. Onako kako je to bilo prethodnih devet mjeseci.

Evo što stručnjaci, liječnici i psiholozi, neurorazvojni pedijatri i fizoterapeuti, ističu vrlo važnim pružiti novorođenčetu još od prvih dana nakon rođenja kako bi se beba zdravo razvijala i dobro napredovala.

Odgovorite na plač djeteta! To je vrlo važno. Iako postoje oni (na sreću, sve ih je manje) koji zastupaju mišljenje da dijete treba pustiti da plače kako bi se umirilo samo, najveći broj stručnjaka poziva i savjetuje roditelje da reagiraju na plač djeteta. Pa čak ako ste sve učinili da bi se vaša bebica osjećala ugodno – nahranili ste je, presvukli, pokušali je umiriti, ukoliko ona i dalje plače – prigrliti je nježno i smireno, tiho joj govorite i pokušajte je smiriti. Vaša bebica se želi držati u naručju i biti uz vas. Imajte na umu da kad god beba plače, ona treba vašu pomoć i vašu pažnju. I nemojte joj tu pažnju uskratiti, koliko god to u ovom razdoblju iscrpljujuće bilo. 😉

Gledajte dijete u oči! Pričajte mu nježno, ono će vam samo pokazati kad se umorilo, skrećući pogled u stranu. Pažnja djeteta sada je još uvijek vrlo kratka. Gledanje djeteta u oči važno je za povezivanje roditelja s djetetom, ali i za razvoj djetetova mozga.

Smiješite mu se!  Tada se dijete dobro osjeća. Provodite vrijeme s njim, pjevušite mu, pričajte, obraćajte mu se. To je posebno važno za razvoj govora i komunikacijske sposobnosti.

Dok se zajednički družite, na primjer, prilikom prematanja i presvlačenja, stavite bebu kratko na trbuh da podiže glavicu, odnosno da ojača mišiće vrata i gornjeg dijela tijela.

Omogućite mu da se dobro osjeća na leđima, trbuhu i na oba boka! U prva tri mjeseca djetetu morate pomoći i omogućiti da počne osjećati svoje tijelo, što znači da se dobro osjeća na leđima, na trbuhu, na lijevom i desnom boku. Tada će se dijete bolje osjećati, manje će plakati i imat će manje grčeva jer će njegov probavni sustav bolje funkcionirati. Općenito, bit će u boljoj energetskoj ravnoteži.

Vrlo je važno da dijete ne leži cijelo vrijeme na leđima, već da ga u budnom stanju, čim pupčić otpadne, stavljate na trbuh te da ga okrećete s jednog boka na drugi. To je najbolje raditi prilikom svakog presvlačenja. Važno je znati kako bebicu pravilno okrenuti na bok i trbuh te natrag na leđa. To uči Baby handling. Na taj ćete način pomoći svom djetetu da njegov cjelokupan razvoj nesmetano teče. 

Mama, ne zaboravi na sebe!

Ali nemojte pritom, draga mama, zaboraviti na sebe. Jako je važno, i za vas i vašu bebicu, da ste vi dobro. Jer bebe i mala djeca nevjerojatno precizno razaznaju naše osjećaje, naša raspoloženja, naše strahove (ne možemo im baš ništa sakriti) i odgovaraju na njih nervozom, nemirom, plačom…Ili pak smirenošću – ako smo mi dobro. Zato ako vam je teško, a često je upravo tako, razgovarajte, povjerite se nekome u koga imate povjerenja…
Više o tome kako si pomoći pročitajte u tekstu:

Mama poslije poroda: Proradite i prihvatite sve svoje emocije

Možda još niste vratili snagu nakon porođaja, još vas boli, dojenje je vrlo zahtjevno, sumnjate u svoje sposobnosti kao majke…Približite se još više vašoj bebici, skinite joj odjeću, ostavite je samo u peleni i privijte je uz vaše tijelo. Budite tako zajedno, koža na kožu. Uspjet ćete se na taj način još jače povezati i malo pomalo osloboditi straha i nesigurnosti koju osjećate…

Što i kako u kriznim trenucima?

Ako ste u nekim trenucima jako uznemireni i razdraženi, jer vaša beba puno plače i teško se smiruje, zamolite nekoga da pričuva bebu umjesto vas kako biste se sami malo primirili. Ako ste sami, odložite bebu na sigurno mjesto, udahnite duboko i povratite svoj mir. Koliko god da vam je teško, a ima takvih trenutaka, nikada nemojte tresti bebu jer to može prouzročiti teška oštećenja.

Baby handling od rođenja

Sa svom djecom od rođenja preporučuje se koristiti Baby handling. Preporučuju ga baš svi liječnici specijalisti – ginekolozi, pedijatri, fizijatri, te naravno Bobath fizioterapeuti koji su posebno educirani za njegovo provođenje i poduku.

Riječ je o pravilnom postupanju s djetetom u svakodnevnim situacijama njege i brige – od podizanja i spuštanja, presvlačenja i previjanja, držanja i nošenja, pravilnog položaja pri dojenju i hranjenja na bočicu, okretanja na trbuh, premještanja.

Korištenjem Baby handlinga sprječavate da se Vaše dijete izvija, da se koči, da mu glava pada u stranu ili da mu visi, odnosno da mu vise ručice i nožice. Baby handlingom svoje dijete dovodite u simetriju i omogućujete slobodan pokret od samog rođenja, što je vrlo važno.

 

Fizioterapeutkinja u video tečaju Baby handling na platformi Abilissima.com pokazuje kako ne podizati i spuštati bebu – držeći je dlanovima za glavicu i zdjelicu, a što se tako često čini. Bebica na taj način odlazi u asimetriju i motorički razvoj ne napreduje pravilno.

Nažalost, često poteškoće u motoričkom razvoju nastaju zbog nepravilnog postupanja s bebom. Roditelji iz neznanja nepravilnim postupanjem svoju bebicu odvode u nepravilne položaje i time je sputavaju u razvoju.

Tako često se djetetu glavica pridržava dlanom i ono se podiže kao paketić, umjesto preko boka. Prilikom previjanja podižu mu se noge, držeći ga za stopala, umjesto da se podiže samo zdjelica. To dovodi do asimetrije, izvijanja, a dijete postaje razdražljivo i plačljivo.

Da, na takav način se nekad postupalo s bebama, ali sada je prepoznato do čega dovode takvi postupci. Upravo zato se mamama (i tatama) savjetuje da se educiraju i nauče Baby handling još u trudnoći i da ga počinju primjenjivati odmah nakon djetetova rođenja.

K tome, koristite li Baby handling, vaša bebica zapravo nesvjesno vježba cijeli dan, zbog čega će se, kad dođe vrijeme, za koji mjesec, znati pravilno i samostalno rotirati s leđa na trbuh i obratno, posjest će se sama, propuzati i pravilno prohodati – sve bez Vaše pomoći.

Zašto bebu uvijek podižemo i spuštamo preko boka?

Pravilnim presvlačenjem i previjanjem beba nesvjesno vježba cijeli dan

Baby handling moguće je naučiti putem snimljenog video tečaja na online platformi Abilissima.com. Detaljnu video poduku vodi vrsna neurorazvojna Bobath terapeutkinja, a sva postupanja pokazuje na jednomjesečnoj bebici.

Baby handling ide pod MUST nakon trudnoće i poroda s komplikacijama

Izuzetno je važno koristiti Baby handling kod neurorizične djece, a to su djeca rođena iz trudnoće ili poroda s komplikacijama. Odnosi se to na prijevremeno rođenu djecu, potom na djecu niske porođajne težine, djecu koja su pretrpjela asfiksiju pri porodu (imala su nedostatak kisika i nisu odmah prodisala), ona koja su boravila u mekonijskoj plodnoj vodi ili su iz bilo kojeg drugog razloga imala niski Apgar pri porodu. Neurorizik za djecu predstavlja rođenje carskim rezom, kao i na vakum, ali i ako je mama u trudnoći imala visoku temperaturu, kakvu infekciju, problem s plodovom vodom, itd.

Razvoj većine ove djece će se odvijati nesmetano ili uz poteškoće prolaznog karaktera. Ipak, kod jednog dijela djece posljedice mogu ostati trajne, a vrijeme prvih mjeseci, kada se zbog razvoja mozga moglo najviše učiniti za njihov napredak, tj. prevladavanje poteškoće, ostaje nepovratno izgubljeno. Djeca koja imaju problem s tonusom mišića ili kasnije s govorom, pažnjom, hiperaktivnošću, učenjem, najčešće su upravo djeca koja dolaze iz trudnoće ili poroda s komplikacijama.

Komplikacije u trudnoći i pri porodu i neurorizično dijete

Zato je sa svom neurorizičnom djecom (bez obzira radi li se o niskom ili visokom neuroriziku) važno provoditi Baby handling od samog rođenja, dakle i onda kad poteškoće nisu vidljive. S djecom s dijagnosticiranim poteškoćama, po preporuci liječnika rade se dodatna specifična postupanja i neurorazvojne vježbice – ali Baby handling je uvijek osnova i na njega se oslanjaju sve dodatne vježbe za neurorazvoj.

I zapamtite, prvi mjeseci su najbitniji, nemojte ih izgubiti.

O važnosti Baby handlinga za svako dijete poslušajte u razgovoru:

Pričamo o Baby handlingu

Neurološki razvoj

Da biste mogli pratiti razvoj svoga djeteta dobro je poznavati i neke psihomotorne karakteristike razvoja.

Naime, neurološki tj. psihomotorni razvoj malog djeteta pratimo po mjesecima. Iako se razlikuje od djeteta do djeteta, on uvijek mora biti unutar određenih standarda.

Za neurološki razvoj djeteta važna je i obiteljska anamneza, tijek trudnoće te je li majka uzimala kakve lijekove u trudnoći. Važno je znati kakav je bio porod, vaginalni ili carski rez te kakav je bio Apgar indeks tj. indeks vitalnosti djeteta kod poroda. Prilikom carskog reza i opće anestezije dijete često isprva bude deprimirano, hipotono. To može biti uzrok nižeg Apgar indeksa pa se onda djetetov razvoj intenzivnije prati.

U prvim mjesecima života dojenče ima refleksne pokrete tijela i na sve podražaje reagira refleksnim pokretima ručica i nožica.

Novorođenče, dakle beba do dobi do mjesec dana (kasnije dojenče) ima tzv. primitivne reflekse i njihova prisutnost vrlo je važna za procjenu psihomotornog razvoja djeteta. Prisutnost tih refleksa govori da je dijete urednog razvoja. Ukoliko su ti refleksi odsutni ili su prisutni nakon određenog vremena kad se oni trebaju izgubiti, onda to pobuđuje sumnju na mogući neadekvatan razvoj.

Riječ je o sljedećim refleksima:
– refleks sisanja
– refleks hvatanja
– refleks automatskog hoda
– asimetrični tonički refleks
– Moro refleks

Kako prepoznati ove reflekse te do kojeg mjeseca djetetova života je pojedini refleks prisutan možete saznati u tekstu:

Primitivni refleksi kod novorođenčeta – važni za procjenu psihomotornog razvoja

Što sve novorođenče može

– Smatra se da beba tjedan dana nakon rođenja vidi na udaljenost od 30 cm te dobro čuje. Vaše lice, mimika te zvuk vašeg glasa posebno će zaokupiti pažnju vaše bebe. Vrlo brzo dijete će prepoznati glas, ali i tjelesni miris svoje mame.

– Također, primijetit ćete da vaša beba već kao novorođenče svojim licem izražava različite osjećaje, pa se razlikuje mimika ovisno o tome pokazuje li beba zanimanje, nelagodu, gađenje ili strah.

– Možda ćete vrlo brzo, već nakon dva tjedna, kod vašeg novorođenčeta zapaziti prvi smiješak, ponajprije na spavanju. Iako su to trenuci od posebne radosti za svakog roditelja, ipak se još uvijek ne radi o pravom društvenom smiješku, već tzv. anđeoskom smiješku koji mu prethodi.

– Kao novorođenče, prvi mjesec nakon rođenja vaša beba ležeći na trbuhu može kratko podići glavicu ili je okrenuti na stranu. To joj pomaže da vidi što se događa oko nje ili da vidi gdje ste vi.

– U prvim tjednima drži jako stisnute šakice.

Liječenje fetalnog stresa

Morate biti svjesni da sve što se prenatalno, tijekom trudnoće, događalo s vama i djetetom može imati utjecaj na djetetov daljnji razvoj i zdravlje. Na stanje tijekom trudnoće žena dijelom može utjecati, ali često i ne. Mogućih posljedica i stanja djeteta, izazvanih prenatalnim stresom, uvjetovanih različitim fiziološkim stanjima i stresom majke, treba biti svjestan. Kao roditelji trebamo biti snažni i pribrani te učiniti sve na vrijeme da bismo djetetu pomogli da prevlada eventualne posljedice prenatalnog događanja. A to vrijeme su upravo prvi mjeseci života.
Više o ovoj izuzetnoj temi pročitajte u tekstu: Stres u maternici.

Beba ima 1 mjesec →