Aktivne videoigre dobar su izvor tjelesne aktivnosti

13.12.2014 / Mamatataja

Rezultati istraživanja su pokazali da visoki intenzitet exergaminga izaziva potrošnju energije jednaku srednje intenzivnom vježbanju

S obzirom na sve veću tjelesnu neaktivnost i pretilost djece, exergaming ili vježbanje i izvođenje pokreta u interakciji s računalnim igrama, moglo bi barem djelomice ublažiti ovaj rastući problem, navodi The Journal of Pediatrics. Naime, američka istraživanja pokazuju da se danas manje od 50 posto dječaka i 28 posto djevojčica bavi zadovoljavajućom razinom tjelesne aktivnosti potrebne za održavanje zdravlja. Stoga stručnjaci navode da igranje videoigrica na popularnim aktivnim igraćim konzolama, kao što su Xbox-Kinect i Wii, može predstavljati alternativni način vježbanja nasuprot potpuno neaktivnom igranju videoigrica u sjedećem položaju.

The Journal of Pediatrics objavio je rezultate istraživanja u kojem je 15-ero djece od devet do 11 godina sudjelovalo u 15-minutnom vrlo intenzivnom exergamingu (Kinect Sports – 200m Hurdles) te onom srednje intenzivnom (Kinect Sports – Ten Pin Bowling). Pritom se mjerio utrošak energije te procjenjivao utjecaj na zdravlje srca i krvnih žila. Rezultati su pokazali da je visoki intenzitet exergaminga izazvao potrošnju energije jednaku srednje intenzivnom vježbanju, dok je niski intenzitet exergaminga potaknuo potrošnju energije razmjernu niskoj razini tjelesne aktivnosti. Također je i razina zadovoljstva bila jednaka razini intenziteta pokreta.

Voditelj istraživanja Dr. Louise Naylor sa Sveučilišta Zapadne Australije rekao je da intenzivni exergaming može biti dobar izvor aktivnosti za djecu, s pozitivnim dugoročnim utjecajem na njihovo zdravlje. S obzirom da svaka intenzivna tjelesna aktivnost doprinosi zdravlju najmlađih, u studiji se zaključuje da intenzivni exergaming može biti sredstvo kojim bi se djecu potaklo na veću aktivnost.