Alergija kod djece: ‘Najsretnija sam kad se nitko ne čudi mojoj alergiji’

16.07.2015 / Mamatataja

Na promociji knjige Alergija na hranu mame Vesne Krajnović jedanaestogodišnja Saša je pred brojnom publikom pročitala sastavak o tome kako ona gleda na svoju vrlo jaku alergiju i kako bi željela da i drugi gledaju na tu njenu, kako je rekla, posebnu potrebu. Pročitajte što je zajedno sa svojom mamom poručila

Saša je jedanaestogodišnja djevojčica koja je upravo završila peti razred jedne pulske osnovne škole. I da, ima alergiju na hranu. Vrlo jaku. Toliko jaku da je njena mama Vesna Krajnović o alergiji, kao i o tome kako ispravno gledati na hranu, napisala knjigu Alergija na hranu, od stresa do sklada; Free slastice – slastice oslobođene alergena. Da bi i Saša, kao i ostala djeca, na rođendanima mogla uživati u slasticama, mama Vesna se od turističke djelatnice s diplomom hotelijerskog fakulteta prekvalificirala za slastičarku, i još dodatno specijalizirala. Saša je, naime, alergična na bjelančevine kravljeg mlijeka, na jaja i orašaste plodove.

Na promociji mamine knjige Saša je pred brojnom publikom pročitala sastavak o tome kako ona gleda na svoju alergiju i kako bi željela da i drugi gledaju na tu njenu, kako je rekla, posebnu potrebu. Evo što je zajedno sa svojom mamom poručila:

Ja sam dijete koje ima alergiju na hranu. Željela bih Vam reći: moja alergija na hranu je ozbiljno zdravstveno stanje. To nije moj izbor. Ja nisam izbirljiva kad je hrana u pitanju. Ja jednostavno ne smijem jesti ono na što sam alergična i to nije ništa strašno. Ja mogu sasvim normalno živjeti i bez te hrane.

Svakog dana sve je više djece na kojima, kao niti na meni, nije vidljivo da imaju posebnu potrebu kad je hrana u pitanju. Na meni se ne vidi da imam tu vrstu posebne potrebe i ja djelujem kao sasvim normalno dijete zato što je hrana na koju sam alergična eliminirana iz moje prehrane. Ako nekim slučajem pojedem nešto na što sam alergična mogu doživjeti anafilaktički šok i ako mi se ne pruži adekvatna pomoć mogu umrijeti. Ja ne živim od posebne pažnje koju dobivam kada mi se posebno servira. To je za mene nužno. To je jedina mogućnost za mene da jedem i da nisam gladna, ali i da uživam u hrani koju smijem jesti.

Ja sam najsretnija kada se nitko ne čudi mojoj alergiji. Kad se nitko ne čudi kada nešto ne smijem jesti, kao na primjer, kupovni sladoled. I kad se nitko ne čudi kada jedem nešto što većina drugih ne jede, kao na primjer, tortu s kremom od bundeve. Ja sam najsretnija kada je svima oko mene normalno sve što ja jedem ili ne jedem. Ja sam kao i svako drugo dijete. Želim se igrati, želim ići na izlete sa školom, želim biti pozvana na rođendane.

Kad me pozovete k sebi ne želim da vam bude neugodno zato što ne znate s čime biste me počastili jer ne znate što smijem jesti. Najjednostavnije samo pitajte moju mamu.

saša - glavna

Fotografije: Vera Kapeloto