Artić: I kad je siv, djeca svoj grad vide u bojama!

07.05.2015 / Mamatataja

Prema riječima Sanje Simeunović Bajec, izložba “Boje moga grada” prikazuje najkreativnije od onoga što su u likovnoj radionici Artić ove školske godine marljivo stvarali

Završna izložba radova likovno-kreativne radionice Artić, koja već desetu godinu djeluje u Puli i okuplja predškolsku i školsku djecu, postavljena je na dječjem odjelu pulske Gradske knjižnice i čitaonice. Prema riječima Sanje Simeunović Bajec, profesorice likovne kulture, izložba pod nazivom Boje moga grada – Boje grada Pule, prikazuje najkreativnije od onoga što su u Artiću ove školske godine marljivo radili i stvarali.

DSC_5479

Sa suhim pastelom na tamnoj podlozi, s kojim, veli voditeljica Artića, djeca ne rade često, polaznici radionice stvorili su dojmljive crteže. Na temu obilježja grada naslikali su dizalice te najpoznatije pulske spomenike – u veselom koloritu punom različitih boja.

DSC_5454

– Fascinantno je kako to djeca vide. To više nije sivo, nego u paleti boja. Sve pršti od boja, ali odmjereno, prokomentirala je Simeunović Bajec, koja je nedavno i sama izlagala na samostalnoj izložbi.

Naglasila je da na radionicama uče kombinirati različite tehnike. Tako su kombinacijom akvarela, tuša i krpica nastale slike odjeće koja se suši na vjetru.

– Bojali smo žuticu i od toga rezali i lijepili odjevne predmete, isto tako i od filca. Cilj je bio da kombiniranjem dobijemo reljefne slike. Težnja je da djeca nauče naći mjeru koristeći različite tehnike, da ne prelaze granicu i ne zalaze u kič, već da stvaraju slike koje su umjerene i likovno dobre, pojasnila je.

DSC_5476

DSC_5496

Izložene su i makete grada od stirodura. Ovaj materijal, koji se koristi za oblaganje fasada, djeca su rezala, oblikovala te bojala. Izloženi su i glineni prozorčići, bojani i lakirani. Na izložbi su zalepršali i papirnati leptirići naslikani u akvarelu pa izrezani. Prikazan je pejzaž u krep papiru te globus s kontinentima također oblikovanima u krep papiru.

DSC_5484

DSC_5465

Na sam Dan grada, kad je izložba otvorena, najmlađi polaznici u Gradskoj knjižnici marljivo su izrađivali čestitke svome gradu, maštovite, kreativne i lijepe, onako kako bi i njihov grad trebao izgledati.

DSC_5493

DSC_5472