Artić velikom izložbom proslavio deseti rođendan

04.05.2016 / Vesna Kapeloto

Iako su Artići u pulskoj Gradskoj knjižnici izložili svoje najbolje ovogodišnje radove, riječ je o najuspješnijim temama iz svih prijašnjih godina, po čemu izložba ima retrospektivni karakter

Bilo je posebno lijepo na izložbi kojom su djeca iz likovno-kreativne radionice Artić te voditeljica i osnivačica Artića, prof. Sanja Simeunović Bajec, proslavili deseti rođendan ove pulske radionice. A deset godina rada i djelovanja, kontinuiranog i promišljenog, iza kojeg stoje znanje i iskustvo, kako je to rekla prof. Roberta Weissman Nagy na svečanom otvorenju izložbe u pulskoj Središnjoj knjižnici – puno je vremena.

DSC_9732 (2)

DSC_9733 (2)

– Artići su ostavili snažan trag. U stvaranju s različitim materijalima i likovnim tehnikama, vođenjem s jednog spoznajnog nivoa na drugi, kod djece se potiče kreativnost, motorički i kognitivni razvoj, rekla je Weissman Nagy, kiparica i prof. likovne kulture.

DSC_9767 (2)

Iako su Artići izložili svoje najbolje ovogodišnje radove, riječ je o najuspješnijim temama iz svih prijašnjih godina, po čemu izložba ima retrospektivni karakter. Prepoznaje se već pomalo i stil Artića pa je sve puno kolorita, kombiniranih tehnika i mnoštva materijala. Tu su radovi rađeni suhim pastelama na tamnoj podlozi, potom oni s bijelim flomasterom i kolažem. Upečatljivi su koloritni kolačići izrađeni od stirodura i potom kaširani, kao i kućice s ptičicama, gdje su djeca koristila dekorativni papir u kombinaciji s drvom, i još mnogo toga.

DSC_9754 (2)

DSC_9727 (2)

Ovogodišnji polaznici u pratnji roditelja zaslužno su primili svoje ‘diplome’. Čestitke i još mnogo uspješnog kreativog rada i druženja poželjela im je i zamjenica pročelnice za društvene djelatnosti Grada Pule Irena Peruško, istaknuvši vrijednost pronalaženja talenata te otkrivanja bogatog unutarnjeg svijeta kod djece. Domaćini iz Gradske knjižnice pozvali su ih da i dalje izlažu u njihovim prostorima.

DSC_9780 (3)

U ovih deset godina Artić je polazilo 400-tinjak djece od 5 do 14 godina, među kojima uvijek i djeca s posebnim potrebama. Na pitanje opaža li kakvu promjenu među genaracijama, voditeljica prof. Sanja Simeunović Bajec, presretna i uzbuđena zbog ovog jubileja, rekla je da dječji crtež uvijek izražava emocije te da je vrlo važno da uz današnji ‘digitalni’ način života djeca svoje emocije ‘izbace’ iz sebe upravo kroz crtež.

– Najsretniji su kad radimo uporabne predmete i tehnike koje potom mogu primijeniti u svakodnevnom životu, rekla je prof. Simeunović Bajec.

DSC_9788 (2)

Izložba se može pogledati na središnjem odjelu pulske Gradske knjižnice te na Dječjem odjelu do sredine svibnja.

A Artićima čestitke i od portala Mamatataja! 🙂

 

Fotografije Vera Kapeloto