Boravak na otvorenom spašava od kratkovidnosti

14.12.2014 / Mamatataja

Kratkovidnost je u porastu u svim dijelovima svijeta, a studije pokazuju da kratkovidna djeca provode 3,7 sati tjedno manje vani u usporedbi s onima koji nemaju miopiju, piše britanski The Guardian

Pojava kratkovidnosti ili miopije sve je učestalija i ne ovisi samo o genetskim čimbenicima. Kako prenosi britanski The Guardian, nedavno njemačko istraživanje pokazalo je da što se ljudi dulje obrazuju, postoji veći rizik da postanu kratkovidni. Istraživanje je obuhvatilo nešto više od 4.600 ispitanika između 35 i 74 godina te je pokazalo da su polovica onih koji su imali fakultetsko obrazovanje – kratkovidni. Miopiju je imalo 34 posto onih bez fakulteta.

Kratkovidnost obično počinje u ranoj školskoj dobi i u vrijeme puberteta, a u porastu je u svim dijelovima svijeta. Kratkovidna djeca najčešće škilje, trepću, drže knjigu preblizu očima i žale se na glavobolje. U nekim dijelovima Azije čak 80 do 90 posto školaraca treba naočale. Britanska pak studija iz 2011. godine pokazala je da je kratkovidno 9,4 posto djece između šest i sedam godina te 30 posto onih između 12 i 14 godina.

Postavlja se stoga pitanje što učiniti da biste spriječili da vam dijete postane kratkovidno, osim opcije da ga obeshrabrite da upiše fakultet, piše The Guardian. Naime, kratkovidnosti svakako pridonosi tzv. vizualni stres na kojega utječu dužina obrazovanja te gledanje na blizu prilikom čitanja i pisanja. Rješenje je, čini se, boravak otvorenom, a u prilog tome govore i istraživanja posljednjih deset godina. Tako je jedna australska studija otkrila da su djeca koja su provodila više vremena na svježem zraku imala smanjeni rizik od pojave kratkovidnosti. Smatra se da nije bitno kakvom se aktivnošću djeca na otvorenom bave.

Upravo ultraljubičasto svjetlo može potaknuti zjenice da se stisnu i tako povećati dubinsku oštrinu te smanjiti zamućenje. Također, prilikom izlaganja dnevnom svjetlu povećava se otpuštanje dopamina, što može smanjiti produljenje očne jabučice.

Iako nije točno utvrđeno koliko bi vremena trebalo provodi na otvorenom, istraživanje na University of Cambridge utvrdilo je da sat vremena dulji boravak vani tijekom jednog tjedna čini dva posto manju vjerojatnost da se razvije miopija. To je istraživanje otkrilo da kratkovidna djeca provode 3,7 sati tjedno manje na svježem zraku u usporedbi s onima koji nisu kratkovidni.