Božićni vjenčić od pak papira i čipke

13.12.2015 / Zapisala i snimila Vera Kapeloto

Iskoristite svoju maštu i kreativnost te od materijala koji vam se nalazi pri ruci u vašem domu oblikujte božićni vjenčić

Tko ne voli božićne ukrase, a posebno kad ih izrađujemo zajedno s djecom!? Jedan od takvih ukrasa je božićni vjenčić, iz godine u godinu sve popularniji. Kako ga izraditi, korak po korak, pokazala nam je Sanja Simeunović Bajec, prof. likovne kulture i pulska slikarica te voditeljica likovno – kreativne radionice Artić.

Upravo je u Artiću ovog prosinca prof. Simeunović Bajec vodila radionice na kojima su mame i djeca izrađivali božićnu dekoraciju; ukrasne boriće, čestitke, prelijepe anđele… No, evo kako ćete izraditi vjenčić za vrata.

Potreban materijal

– kolut od stiropora
– pak papir
– pribadače
– čipkasta traka
– zlatna traka
– rezač za papir
– rafija

DSC_8185 (4)

Korak po korak

Ovu “natural” verziju božićnog vijenca radili smo od pak papira koji smo izrezali na trake. Početak trake pričvrstili smo pribadačom za kolut od stiropora i nastavili motati oko koluta. Na nekoliko mjesta dodatno učvrstimo pribadačom (ili se poslužimo lijepilom).

DSC_8213 (2)

Potom krenemo na ukrašavanje. Mi smo naš božićni vjenčić ukrasili čipkom te zlatnom ukrasnom trakom i tako mu dali božićni sjaj, a vi slobodno dajte mašti na volju. Možete koristi ukrasne trake različitih širina, boja i materijala.

DSC_8222 (2)

DSC_8241 (2)

Glavni ukras na vjenčiću je mašna koju smo također izradili od pak papira, iako se može koristiti i neki drugi materijal, na primjer, krep. Mašnu smo izradili od trake koju smo oblikovali u krug…

DSC_8225 (2)

… te zalijepili krajeve i stisnuli u sredini.

DSC_8228 (2)

Mašnu smo vezali i ukrasili crvenom vrpcom.

DSC_8230 (2)

Rezačem za papir izrezali smo oblike zvjezdica i pahuljica i zalijepili ih na vijenac.

DSC_8236 (2)

U bolje opremljenim papirnicama postoji raznovrsna dekoracija kojom možete ukrasiti vjenčiće. Mi smo odabrali dvije bijele dekorativne zvijezde.

DSC_8188

Nije nužno sve kupovati. Iskoristite maštu i kreativnost te od materijala koji vam se nalazi pri ruci, u vašem domu, oblikujte božićne ukrase prema želji. Možete, na primjer, koristiti male šišarke ili češere, obojane ili u natural verziji, vaniline štapiće ili sušene kriške voća; naranče, limuna… Kolut od stiropora ipak ćete trebati nabaviti u bolje opremljenoj papirnici, no kao kolut može poslužiti i u krug oblikovano šiblje ili neki drugi materijal.

DSC_8204 (5)