Cijepljenje protiv HPV-a ne potiče promiskuitetno ponašanje

02.02.2015 / Mamatataja

Kako piše Canadian Medical Association Journal, najnovija i dosad najopsežnija studija o povezanosti cjepiva protiv HPV-a i seksualnog ponašanja, pokazala je da je bojazan od porasta rizičnog seksualnog ponašanja tinejdžerki nakon što su cijepljene protiv HPV-a neopravdana

Tinejdžerke ne mijenjaju svoje seksualno ponašanje nakon cijepljenja protiv humanog papilona virusa (HPV), pokazuju rezultati najnovijeg i vrlo opsežnog istraživanja provedenog u Kanadi. Kako piše Canadian Medical Association Journal, studija je pokazala da je bojazan od porasta promiskuitetnog ponašanja neopravdana pa stoga ne bi trebala predstavljati zapreku cijepljenju mladih djevojaka kako bi se zaštitile od raka vrata maternice.

Upravo se strah roditelja od slobodnijeg seksualnog ponašanja njihovih kćeri tinejdžerki, uvjetovanog većim osjećajem zaštite nakon primanja cjepiva, navodi kao jedan od glavnih razloga što nikad nije polučen značajan odaziv na ovo cijepljenje, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Valja spomenuti da u Hrvatskoj cjepivo nikada nije značajnije prihvaćeno, između ostaloga i zbog straha od mogućih nuspojava o kojima se pisalo u medijima. I dok veći dio zdravstvene zajednice zagovara cjepivo, koje je k tome i vrlo skupo pa ga neke gradske uprave sufinanciraju, dio domaćih stručnjaka čak dovodi u pitanje njegovu djelotvornost i smatra da je nepotrebno među populacijom koja ne iskazuje rizično seksualno ponašanje.

Cjepivo je na svjetsko tržište stavljeno 2006. i do 2012. počelo se primjenjivati u gotovo stotinu zemalja, a štiti od četiri tipa HPV virusa (6, 11, 16 i 18) koji uzrokuju 70 posto raka vrata maternice te anogenitalnih bradavica (kondiloma). U mnogim državama postoje nacionalni programi cijepljenja za zaštitu djevojčica prije nego što postanu seksualno aktivne.

Kanadska studija obuhvatila je skupinu od 260.493 djevojčica iz pokrajine Ontario koje su pohađale osmi razred osnovne škole, od kojih je polovica bila obuhvaćena nacionalnim programom cijepljenja (od 2007. do 2009. godine ), a druga polovica nije (od 2005. do 2007. godine). Kao pokazatelji seksualnog ponašanja uzete su maloljetničke trudnoće te spolno prenosive bolesti koje nisu uvjetovane HPV-om. Istraživanje je provedeno usporedbom zdravstvenih baza podataka dviju velikih grupa djevojaka.

Rezultati pokazuju da je utvrđeno šest posto slučajeva trudnoća i spolno prenosivih bolesti među istraživanom populacijom, za koje autori studije s kanadskih sveučilišta, dr. Leah Smith i dr. Linda Lévesque, ističu da nisu povezani s primanjem cjepiva. Zanimljivo je da je studijom utvrđeno da su djevojke rođene između siječnja i ožujka češće ostajale trudne ili dobivale neku od spolno prenosivih bolesti od onih rođenih kasnije tijekom godine.

Riječ je o najobuhvatnijoj studiji dosad koja je istraživala povezanost cjepiva protiv HPV-a i seksualnog ponašanja, navodi se u priopćenju za medije kanadskog časopisa.

http://www.cmaj.ca/lookup/doi/10.1503/cmaj.140900