Djeca depresivna kao i prije deset godina, hiperaktivnost u porastu

14.12.2014 / Mamatataja

Veliko kanadsko istraživanje nije potvrdilo razmišljanja da su simptomi mentalnih bolesti djece i adolescenata u porastu, piše Canadian Medical Assotiation Journal

Iako posljednjih godina vlada uvjerenje da su poremećaji ponašanja kod djece i adolescenata u razvijenom svijetu sve zastupljeniji, veliko kanadsko istraživanje nije potvrdilo takva razmišljanja. Simptomi mentalnih bolesti u djece i adolescenata nisu u porastu, piše Canadian Medical Assotiation Journal.

U studiji koju potpisuje dr. Ian Colman sa sveučilišta u Ottawi istraživalo se jesu li u porastu simptomi poput hiperaktivnosti, agresije, anksioznosti te suicidalnog razmišljanja i ponašanja, i to na osnovu obrade i tumačenja rezultata dobivenih u desetogodišnjem nacionalnom istraživanju djece i mladih (National Longitudinal Survey of Children and Youth). Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni koncem prošle godine, obuhvatilo je tri vrlo velike grupe djece i adolescenata. Oni su praćeni u dobi od 10 do 11 godina, potom u dobi od 12 do 13 godina, te u dobi od 14 do 15 godina, i to svaka grupa zasebno, najprije sredinom, odnosno koncem devedesetih te potom deset godina kasnije (od 1994/95. do 2008/09). Istraživanje je provedeno na način da su ispitanici opisivali svoje osjećaje i ponašanja te njihovu učestalost u tjednu prije ispunjavanja upitnika.

Dr. Colman i kolege zaključili su da se u razmaku od deset godina glavni simptomi depresije i tjeskobe nisu značajno mijenjali te su ostali jednako zastupljeni kod djece u dobi od 10 do 11 godina te kod onih od 12 do 13 godina. Malo, ali kako autori napominju, značajno smanjenje simptoma depresije i tjeskobe zabilježeno je kod adolescenata u dobi od 14 do 15 godina. Fizička agresija i asocijalno ponašanje manje su učestali u odnosu na prijašnje razdoblje, i to kod sve tri grupe djece, isto kao i učestalost suicidalnog razmišljanja i ponašanja u grupama od 12 do 13 te od 14 do 15 godina. Studija je, međutim, otkrila da je hiperaktivnost značajno porasla kod djece od 10 do 11 godina te u dobi od 12 do 13 godina.

Autori sugeriraju da percepcija povećanja učestalosti mentalnih bolesti može biti posljedica uspješnih nastojanja destigmatizacije duševnih bolesti, što može dovesti do povećanog prepoznavanja simptoma, zaključuje se u priopćenju za medije časopisa Canadian Medical Assotiation Journal.

http://www.cmaj.ca/lookup/doi/10.1503/cmaj.140064