Boljom samoregulacijom do većeg uspjeha u školi

09.01.2016 / Mamatataja

Roditelj može provjeriti djetetovu sposobnost samoregulacije tako da mu da kolač ili bombon, uz napomenu da će dobiti još jedan, ako pričeka dok se on ne vrati. Upravo će planiranje aktivnosti djeci pomoći da se usmjere na dugoročne ciljeve i dobrobit, a ne samo na trenutačne želje i potrebe, pojašnjava prof. Ingrid Brdar

Sposobnost samoregulacije, odnosno sposobnost kontrole vlastitih poriva i želja od izuzetne je važnosti u životu odraslog čovjeka, ali i djeteta. Prema riječima dr. sc. Ingrid Brdar, redovite profesorice na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, djeca s boljom samoregulacijom postižu bolji uspjeh u školi te stječu viši stupanj obrazovanja.

– Neki ljudi mogu sebe lakše natjerati da prekinu određeno ponašanje kada je to potrebno, odnosno da započnu raditi ono što je potrebno, iako to ne žele. Ova je sposobnost djelom urođena, ali se može i naučiti. Upravo će planiranje aktivnosti djeci pomoći da se usmjere na dugoročne ciljeve i dobrobit, a ne samo na trenutačne želje i potrebe, pojašnjava prof. Brdar.

Naime, polaskom u školu, veli ona, dijete dobiva nove obaveze koje treba samostalno izvršavati. Neka će djeca to sama naučiti, dok će drugoj biti potrebna pomoć roditelja. To će ovisiti upravo o sposobnosti samoregulacije.

Prof. Brdar pojasnila je da roditelj može provjeriti djetetovu sposobnost samoregulacije pomoću poznatog Marshmallow  testa: djetetu može dati jedan kolač ili bombon, uz napomenu da će dobiti još jedan, ako pričeka dok se roditelj ne vrati. Tada roditelj treba napustiti prostoriju i vratiti se za petnaestak minuta.

– Samoregulacija je važna tijekom cijelog života, i nije vezana samo uz uspjeh u školi, već, na primjer, i za izuzetno važno pridržavanje dijetne prehrane kod bolesti, rekla je Ingrid Brdar.

Marshmallow test se može pogledati ovdje: