Kada prvi puta kod ortodonta?

17.01.2017 / Vesna Kapeloto

Neka to svakako bude u vrijeme polaska djeteta u školu. To je pravo vrijeme da se započne s terapijom ukoliko je ona potrebna, naglašava specijalistica ortodoncije dr. Asja Legović

Rašireno vjerovanje da se prvi posjet ortodnotu poklapa s nicanjem svih trajnih zuba, posebno ako nema vidljivih nepravilnosti, posve je netočno. Dr. Asja Legović, specijalistica ortodoncije, upozorava da kontrolni pregled treba obaviti daleko ranije.

– Moj savjet je da to bude u vrijeme polaska djeteta u školu te nakon toga nastaviti s kontrolama svakih šest mjeseci do godinu dana. To je pravo vrijeme da se započne s terapijom ukoliko je ona potrebna, odnosno s nekom preventivnom metodom da bi se terapija spriječila, naglašava dr. Legović.

Liječenje mliječnih zuba

Pravodobnim odlaskom s djetetom ortodontu mnoge se nepravilnosti mogu spriječiti, ali i na vrijeme liječiti. Puno toga ovisit će o zdravlju mliječnih zubi.

– Nažalost, liječenje mliječnih zuba još se uvijek ne smatra vrlo važnim. A mliječni zub je držač mjesta za trajni zub, on predstavlja zapreku jeziku da se ne zavlači između zubiju. Time se smanjuje i mogućnost frfljanja kod djece, napominje dr. Legović. Pojašnjava zašto mliječne zube treba čuvati.

– Ukoliko mliječni zub zbog nekog razloga ispadne prije vremena nužno je staviti držače prostora kako bi se sačuvalo mjesto za trajnog nasljednika. Trajni zubi, posebno tzv. zona odupiranja – trojka, četvorka i petica, ne rastu ravnomjerno. U gornjoj čeljusti najprije izrastu četvorka, trojka, petica, ili četvorka, petica pa trojka pa se u tom razdoblju zna izgubiti prostor najčešće za trojku, veli ona.

Infatilno gutanje

Na nepravilnosti zuba posebno utječe i vrlo zastupljeno tzv. infantilno gutanje. Ono se smatra normalnom pojavom, po nekim autorima čak do treće, po nekima do četvrte godine, ali ne i kasnije.

– Kada dijete počinje jesti krutu hranu dolazi do pritiska jezika na nepce i takvo se gutanje zove adultno ili odraslo gutanje. S druge strane, kod puno djece još uvijek postoji infantilno gutanje. Dijete tada gura jezik između donje i gornje čeljusti i na taj način jezik udara u zube. U prosjeku gutamo tisuću petsto puta na dan, što znači da jezik tisuću petsto puta udari u zube. To onda pogoduje nastanku anomalije. Što je najgore, jednog dana kada dijete ispravi zub, ako se ne isprave takve nepodesne navike, anomalija ima tendenciju povratka. Jer nema jačeg aparata od jezika, kaže dr. Legović.

Što prije rješavati nepravilnosti

Pravodobnim odlaskom ortodontu, odnosno pravovremenom preventivom mogu se izbjeći mnoge neugodnosti vezane za djetetov lijep osmjeh, ali što je mnogo važnije – i za zdravlje zuba te čeljusti. Genetske anomalije, upozorava dr. Asja Legović, svakako treba liječiti do kraja rasta gornje čeljusti, što kod djevojčica traje do jedanaeste, a kod dječaka do trinaeste godine života.

– Važno je nepravilnosti rješavati na što je moguće prirodniji način, a sve da se kasnije izbjegnu invazivne metode, zaključila je porečka otrodontica.