Kako da povratak u školu bude lagan i ugodan?

30.08.2023 / V. K.

Za povratak u školu bez stresa najvažnija je postupnost prelaska s ljetne bezbrižnosti na organiziranost i rutinu. Ipak ne zaboravite popričati o svim iskustvima koja su se dogodila tijekom ljeta, bilo pozitivna ili negativna.

Školska godina samo što nije počela. Nakon više od dva mjeseca totalne igre i bezbrižnosti nastupa vrijeme školskih obaveza, učenja i potpuno drugačijeg ritma. Prelazak iz jednog u drugo stanje je proces, nimalo lak i jednostavan i bilo bi dobro da do njega dođe postupno.

O tome kako omogućiti djetetu da povratak u školske klupe bude ugodan i bez prevelikog stresa savjetovali su u Talijanskom društvu za preventivnu i socijalnu pedijatriju (Società Italiana di Pediatria Preventiva e Sociale, SIPPS), izdavši o tome priručnik za roditelje sa savjetima.

Ključ je u postupnosti

Kako prenosi Il nostro figlio, Giuseppe Di Mauro, predsjednik SIPPS-a, ističe: “Ovo su jednostavna, ali učinkovita pravila koja omogućuju ugodan i iznad svega postupan povratak školi”.

Cilj je prije svega djetetov organizam vratiti u potrebnu rutinu i pravilno funkcioniranje, što ljeto i ljetne radosti ipak ne podržavaju. Prenosimo neke od savjeta:

– Postupno buditi dijete sve ranije kako bi do početka nastave bilo spremno bez poteškoća probuditi se na vrijeme za odlazak u školu.

– Ići navečer ranije spavati, izbjegavajući pritom koristiti tablete i video igrice, odnosno tv.

– Vratiti se redovitoj prehrani koja se bazira na pet obroka dnevno, najbolje mediteranskoj prehrani i organskim namirnicama.

– Postupno krenuti s čitanjem i pisanjem da u školu ne bi došli samo s mislima o igri i zabavi.

– Ne prenositi tjeskobu na dijete oko organizacije svakodnevnih životnih obaveza.

– Odvojiti zajedničko vrijeme s djecom za promišljanje o ljetnim iskustvima, bilo da su ona pozitivna ili negativna. Korisno ih je proraditi i upamtiti da bi koristila na putu rasta i razvoja.

– Od školske torbe pa do pernice – uključivanje djeteta u donošenje odluka učinit će da ono školu povezuje s pozitivnim osjećajima.

– Neka se dijete prije početka škole ponovno javi školskim prijateljima kako bi se na ugodan način vratilo u rutinu.

– Ako dijete ne nastavlja prošlogodišnju sportsku aktivnost, svakako se raspitati o novim sportskim klubovima i sportovima. Sportske aktivnosti dobre su ne samo za tijelo, već i za raspoloženje i dobar san.