Koliko vam je važan nastavnik vašeg djeteta?

12.09.2015 / Piše Vesna Kapeloto

Nedavno sam prilično iznenadio razrednicu svoga sina kad sam joj prilikom susreta u školi rekao da je ona, van moje obitelji, za mene najvažnija osoba na svijetu, rekao je psihijatar dr. sc. Zoran Zoričić

Kad je dr. sc. Zoran Zoričić koncem prošle školske godine u Puli održao predavanje o problemu alkoholizma i drugih ovisnosti kod mladih, osvrnuo se na veliku ulogu koju nastavnici imaju ili bi trebali imati u odgoju djece. On smatra da je odgojna uloga učitelja i profesora važnija od one obrazovne.

– Imam sina od 14 godina i nedavno sam prilično iznenadio njegovu razrednicu kad sam joj prilikom susreta u školi rekao da je ona, izvan moje obitelji, za mene najvažnija osoba na svijetu. Pogledala me začuđeno i rekla mi: “Ovo mi nikada nitko nije rekao!”

– Pitam vas, pa što mi u životu može biti važnije od nekoga tko vodi brigu o mom djetetu!?, rekao je ovaj psihijatar subspecijalist za alkoholizam i druge ovisnosti Klinike za psihijatriju KBC- Sestre Milosrdnice, i zasigurno potaknuo mnoge u publici na razmišljanje.

Odgoj bitniji od obrazovanja

– Samopercepcija samih nastavnika i uloge koju imaju, rekao je nadalje, kod nas je pomalo insuficijentna. Ja smatram da je odgoj koji škola može pružiti bitniji od obrazovanja. Svi smo mi prošli pusta obrazovanja, ali ako ne radite i prakticirate ono što ste naučili, vrlo brzo, za svega par mjeseci, to znanje će ispariti. Odgojni dio, naprotiv, ostaje i na njemu treba raditi. Zato je važno tim ljudima, ako već nema materijalne gratifikacije, dati do znanja koliko su bitni u odgoju naše djece, posebno nama roditeljima, kazao je dr. Zoričić.

Riječi su ovo nad kojima bi se trebali zamisliti i roditelji i nastavnici. Pogotovo u vrijeme kad među njima više nego ikad odnosi ne štimaju previše.

Na pitanje o tome s kojim se problemima kod djece u školi najčešće susreću u posljednje vrijeme, jedna psihologinja mi je ovih dana odgovorila: “S njihovim roditeljima!”

– Roditelji bi trebali imati više povjerenja u učitelje i profesore svoje djece, mišljenja je ova pulska psihologinja.

Poticati školske i vanškolske aktivnosti

A povjerenje zaista nestaje, nitko više nikome ne vjeruje, svi misle da su u pravu i da znaju više od onog drugoga, a nezadovoljstvo materijalnom stranom svemu je dodatno kumovalo.

– Problem koji djeca imaju s alkoholom, i raznim drugim ovisnostima, može se umanjiti poticanjem zabavnih, kulturnih i sportskih, kako školskih, tako i vanškolskih aktivnosti i programa. Uključivanjem u takve programe djeca bi bila manje vremena prepuštena sama sebi i ulici, smatra dr. Zoran Zoričić te upozorava da bi nastavnike financijski trebalo motivirati da se ovim programima dodatno bave.

Odgoj vs. strah od kazne

Pojašnjavajući zašto je odgoj važan dr. Zoran Zoričić je rekao: “Kad dijete radi ili želi napraviti nešto što se ne smije ili nije primjerno, neće ga u tome spriječiti strah od kazne, već zato što zna da to nije u redu, da to nije dobro napraviti – a to je odgoj! Kod onih kod kojih odgoj ne prođe, djeluje strah od kazne!”.