Korado Korlević: Naučite djecu da sjednu u prvi red!

28.03.2015 / Piše Vesna Kapeloto

Oni koji sjednu u prvi red stvoreni su za uspjeh, za team leadere, a oni koji sjednu u zadnji – za poslove na dnu društvene ljestvice, rekao je Korado Korlević, dodajući da se svugdje u Hrvatskoj sjeda odostraga prema naprijed, osim u Blatu na Korčuli

Na nedavnoj prezentaciji projekta Vrtić u prirodi, Korado Korlević, poznati i priznati edukator i voditelj Znanstveno edukacijskog centra Višnjan, osvrnuo se na – prve redove, u Hrvatskoj definitivno stigmatizirane. Jer, priznajmo, pa tko sjedi u prvom redu osim političara, kakvog predsjednika, dopredsjednika, uvaženih faca i onih koji im žele biti blizu! U porečkoj Gradskoj knjižnici okupilo se mnoštvo roditelja i svi su redom sjedali i naguravali se od trećeg reda prema natrag. U prva dva reda sjeli su oni po kazni, tj. oni koji su došli u zadnji čas ili su zakasnili.

Korlević, koji je okupljanje pratio odostraga, zaobilaženje prvog reda nije mogao ne prokomentirati, i okupljene doslovce ostavio – bez teksta. Izravno im je rekao da su oni koji sjednu u prvi red stvoreni za uspjeh, za team leadere, a oni koji sjednu u zadnji – za poslove na dnu društvene ljestvice.

– Ljudi se sami poslože u strukturu vrijednosti. Netko tko je odlučio biti dovoljno dobar na koncu dobije posao, stvori obitelj i zaista bude dobar, rekao je i nastavio.

DSC_3697

– Ne možete vjerovati koliko je važno da kada dijete uđe u prostoriju, pogleda stolice i ode sjesti u prvi red. I zato, daj Bože, da vam djeca budu štreberi, i da sjednu u prvi red. U Americi kad se ulazi u prostor, pogleda se najprije ne piše li možda na stolici predsjednik, i sjedne se na prvo sljedeće slobodno mjesto. Jer to je vaše mjesto i najbolje mjesto. Blizu si, najbolje čuješ, ako se nešto dijeli dobiješ prvi, rekao je Korlević roditeljima koji su se međusobno pogledavali tko je gdje sjeo.

– Kad radimo edukacijske programe, veli on, team leadera grupe biramo iz prva dva reda. Riječ je tu zapravo o samosvijesti, pojašnjavao je nadalje.

– Možeš biti ne znam koliko dobar, ali ako sam misliš da nisi dovoljno dobar da budeš prvi, to nikad nećeš ni biti. Vrlo često se takve situacije događaju u sportu. Imate izvanredne i vrhunske sportaše koji u finalu nikada ne mogu pobijediti jer ih koči razmišljanje da nisu pobjednici. Zato, naučite djecu da je za njih prvi red! Nemojte se nikada stidjeti prvog reda i naučite tako razmišljati svoju djecu, rekao je.

– Možete sjesti i u drugi red, isto je dobar. U drugom se redu možeš opustiti, ako je nešto gusto sakriješ se, ako je dosadno odrijemaš, nasmijao je okupljene.

Za kraj, ispričao je, svugdje u Hrvatskoj sjeda se odostraga prema naprijed, osim u osnovnoj školi u Blatu na Korčuli. Tamo djeca kako ulaze sjedaju najprije u prvi red.

– I ako pogledate u zadnjih 25 godina među hrvatskim ministrima njih sedam, osam bilo je iz Blata. Nisu, doduše, bili dobri, ali su mislili da su dobri, rekao je Korado Korlević.