Neiskorišteni lijekovi – opasnost i za tinejdžere

14.12.2014 / Mamatataja

Kanadski liječnici pozivaju roditelje tinejdžera na dodatan oprez budući da je posljednjih godina primijećeno da s lijekovima sve više eksperimentiraju mladi na posebno organiziranim zabavama

Neupotrijebljeni ili do kraja neiskorištene lijekove propisane na recept svakako treba baciti, a ne ih držati na zalihama, preporuka je liječnika. Opasnost koju takvi lijekovi predstavljaju višestruka je: naknadno mogu biti pogrešno upotrijebljeni i prouzročiti velike posljedice po zdravlje pa čak i kobne.

Kanadski liječnici, međutim, pozivaju roditelje tinejdžera na dodatan oprez budući da je posljednjih godina primijećeno da s takvim lijekovima sve više eksperimentiraju mladi. Posebno su opasni oni protiv bolova koji se upotrebljavaju kao rekreacijske droge.

– Neiskorištene lijekove adolescenti donose na zabave koje su ciljano organizirane da se na njima eksperimentira s tabletama. Zabave su popularno nazvane “pill parties”, “pharm parties” ili “skittles parties”, a mladi partijaneri tablete za konzumaciju donose upravo iz kućnih ljekarni. Samo jedna tableta, posebno ako se radi o opioidnim analgeticima, može sadržavati dovoljno aktivnih sastojaka koji mogu dovesti do smrti, posebno ako se kombinira s drugim sedativima ili alkoholom, napisao je Dr. Peter Wu sa Sveučilišta u Torontu, u članku objavljenom u stručnom časopisu Canadian Medical Association Journal.

Opioidni analgetici su lijekovi za liječenje srednje jakih do jakih bolova i primjenjuju se ne samo za malignu bol, nego i za liječenje akutne boli nemalignog porijekla. Glavni predstavnik opioidnih analgetika je morfin.

Redovita istraživanja kojima se prati upotreba alkohola i lijekova (Canadian Alcohol and Drug Use Monitoring Survey) pokazala su da je 2012. u Kanadi oko milijun mladih od 15 do 24 godine, koristilo psihoaktivne lijekove. Smatra se da je među njima bilo čak 210 tisuća onih koji su te lijekove zloupotrebljavali, a pribavljali su iz kućnih ljekarni ili od prijatelja, navode kanadski mediji.

Moguća opasnost koju sa sobom nose neiskorišteni lijekovi u Kanadi je prepoznata kao veliki problem kojemu se pridaje velika pozornost. Preporuka je lijekove vratiti u ljekarne.

http://www.cmaj.ca/lookup/doi/10.1503/cmaj.140222