Obiteljski obroci štite od pretilosti

14.12.2014 / Mamatataja

Tijekom obiteljskog ručka ili večere stvaraju se emocionalne veze među članovima obitelji i adolescenti mogu usvajati zdrave obiteljske prehrambene navike

Da zajednički obiteljski obroci, posebno u vrijeme adolescencije, štite od prekomjerne težine i pretilosti pokazuje i istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Pediatrics. Tijekom obiteljskog ručka ili večere, naime, povećava se mogućnost stvaranja emocionalnih veze među članovima obitelji, veća je vjerojatnost konzumiranja zdrave hrane te adolescenti mogu usvajati zdrave  prehrambene navike.

– Potrebno je informirati roditelje da već jedan ili dva zajednička obiteljska obroka tjedno mogu zaštititi njihovog tinejdžera od pojave prekomjerne težine i pretilosti u ranoj odrasloj dobi, veli dr. Jerica M. Berge. Ona je s kolegama sa Sveučilišta  Minnesota i Columbia sumirala rezultate desetgodišnje studije u kojoj je sudjelovalo gotovo 2.300 adolescenata, istražujući pritom poveznice između učestalosti zajedničkih obroka i indeksa tjelesne mase.

Rezultati su pokazali da među adolescentima koji su izjavili da nemaju zajedničkih obiteljskih obroka njih 60 posto je u narednom desetogodišnjem razdoblju imalo prekomjernu tjelesnu težinu, a 29 posto ih je bilo pretilo. Ispitanici s tek jednim ili dva zajednička obiteljska obroka tjedno imali su manje problema s težinom u ranoj odrasloj fazi. Istraživanje je pokazalo važnost zaštitne uloge zajedničkih obroka kod svih rasa i etniteta.