Potaknimo djecu na boravak u prirodi: Šumska jutra u ‘Dugi’ podno Motovuna

14.05.2015 / Piše Vesna Kapeloto

U Dugi će djeca u jutarnjim satima, umjesto u zatvorenom školskom i vrtićkom prostoru, boraviti na šumskom zraku i na radionicama stvarati u drvu, a sve zato jer postaje jasno da današnja djeca sve više zaostaju u motoričkom razvoju, koji pak utječe na kognitivne i govorne vještine, samopouzdanje, itd.

Priča o povratku djece u prirodu polako se zahuktava. Nakon Antenala kraj istarskog Novigrada, gdje subotom ujutro roditelji entuzijasti uz stručnu pomoć edukatora Korada Korelvića, vode šumski vrtić Cuvete, stiže priča iz srca Istre, podno Motovuna.

U podnožju brda Šublenta stvara se Centar Duga, upravo za rad s djecom u prirodi. U Dugi će tako vrtićka i školska djeca u jutarnjim satima, umjesto u zatvorenom prostoru, boraviti na svježem šumskom zraku. Na stručno vođenim edukativnim radionicama uposlit će svoje ruke i kreativne umove, stvarati u drvu te sudjelovati u drugim poticajnim aktivnostima.

Projekt Duga organizira se pri motovunskoj Udruzi Drvo i sova. Da bi centar mogao početi s radom i primati djecu, prije par mjeseci pokrenuta je akcija Put do Duge u kojoj je uz pomoć 30-ak volontera u šumi izrađeno drveno kružno postolje, kompostni wc te solarni paneli. Trebalo je prije toga pronaći i zemljište, uzeti ga u zakup te napraviti – put do Duge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaposliti prstiće: rad sa špagama, pilicama, papirom

Ivana Pilat, učiteljica razredne nastave, jedna od pokretačica i koordinatorica projekta Duga, kaže da je cilj projekta organizirati vannastavne programe u prirodi, odnosno potaknuti djecu na boravak u prirodi te potaknuti ih na stvaranje u šumskom okruženju.

– Djeci se želi omogućiti rad s prirodnim materijalima, gradnju i obradu drva. Stvaranjem vlastitim rukama i prstićima djeca razvijaju motoriku. Sve jasnije je da današnja djeca u motoričkom razvoju zaostaju, a poznato je da razvoj motorike potiče razvoj kognitivnih i govornih vještina, stvaralaštvo i samopouzdanje, koji su nužni svakom djetetu i odraslom čovjeku da kroči kroz život. Zato djeca u Dugi rade sa špagama, ručnim pilicama, rade rupe u drvetu, veli ona. Ističe pritom i prednosti boravka na čistom zraku, u pokretu i kreativnom suradničkom stvaranju s vršnjacima.

– Upravo uvidom u nastavni plan i program te razgovorom s nastavnicima uvidjelo se djeca imaju premalo sati tjelesnog odgoja, da su fizički neaktivna, da gotovo ništa ne stvaraju rukama te da vrijeme provode pasivno učeći. Velik broj djece dobar dio dana provede u zatvorenom prostoru, sjedeći ispred televizora ili kompjutora pa sve više raste svijest o tome da ih je potrebno potaknuti na boravak u prirodi. Takve tendencije već odavano postoje i provode se u zapadnoj Europi, posebno Skandinaviji, gdje postoje šumski vrtići. Kako u Hrvatskoj, nažalost, zakonski još nije moguće organizirati vrtić u prirodi, odlučili smo pokrenuti Dugu, rekla je Ivana Pilat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Edukativne radionice i ljetni kamp

Tako je 30-tak djece motovunske osnovne škole početkom mjeseca zajedno sa svojim učiteljicama u Dugi sudjelovalo na radionici o obnovljivima izvorima energije. Uz kreativno stvaralaštvo izrade mobila, vjetrenjača i papirnatih labudova, razgovarali su o nenasilju, ravnopravnosti i multikulturalnosti. Najave već postoje i iz drugih istarskih gradova i mjesta pa tako će ovih dana, na primjer, put Šublente i djeca vrtića iz Bala.

Prema riječima Ivane Pilat, vrtićka i školska djeca dolazit će u Dugu prema najavama, a moguće je organizirati i grupni boravak djece u pratnji roditelja. Pojedinačni dolasci djece s roditeljima zasad nisu predviđeni. U Dugi najavljuju i trodnevni ljetni kamp.

– Djeca će spavati u šatorima, poslužit će im se zdravi obroci, na što također obraćamo veliku pažnju. Imamo već iskustva s logorovanjem, organizirali smo ga za pazinsku djecu i odaziv je tada bio velik. Bilo bi nam drago da ponovno bude tako, kaže.

Napominje pritom da su edukativne radionice besplatne, dok će u financiranju ljetnog kampa djelomično trebati sudjelovati i roditelji.

duga-3

Stručne voditeljice i volonteri

Pored Ivane Pilat, pokretačica Duge je i Gea Vlaketić, voditeljica radionica. Gea Vlaketić na Katedri za talijanski jezik Odjela za odgojne i obrazovne znanosti pulskog Sveučilišta budućim odgojiteljima i učiteljima predaje likovnu kulturu, metodiku likovne kulture i lutkarstvo, te upravo priprema doktorsku disertaciju u Kopru na temu razvoja likovne kreativnosti kod djece. Tu je još i Marina Sironić, kao voditeljica ljetnog kampa.

– Svi u timu smo pedagoškog zvanja te nam je važno da pedagoškog usmjerenja budu i volonteri koje pozivamo da nam se jave ukoliko su zainteresirani pomoći i sudjelovati u radu s djecom, veli Ivana.

Projekt Duga financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (u suradnji s Odjelom za odgojno obrazovne znanosti pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile), dok su Akciju Put do Duge financijski pomogli Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, fond Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora. Pomaže i Općina Motovun, a Dugu podupire i Dječji vrtić Neven iz Rovinja te Društvo Naša djeca Pazin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

duga 6