Prepoznajte ovisnost: Je li vaše dijete ovisno o internetu i igricama?

29.07.2022 / V. Kapeloto

Psihijatar dr. Tomislav Lesica dao je prikaz dijagnostičkih kriterije na osnovu kojih se dijagnosticira ovisnost o internetu

– Procjenjuje se da je među 1,3 milijuna korisnika interneta u Hrvatskoj, njih pet do deset posto ovisno o internetu, a među njima najviše je mladih, rekao je dr. Tomislav Lesica, psihijatar, subspecijalist socijalne psihijatrije i bolesti ovisnosti s Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka, na online predavanju o utjecaju novih tehnologija na zdravlje i ponašanje djece i mladih, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Pritom je iznio dijagnostičke kriterije na osnovu kojih se dijagnosticira ovisnost o internetu te kliničku sliku ovisnosti. Ovisnost se na taj način ne dijagnosticira samo za djecu i tinejdžere, već i odrasle.

Dijagnoza ovisnosti, pojasnio je dr. Lesica, postavlja se ako su tri ili više kriterija bila izražena tijekom prethodne godine.

Dijagnostički kriteriji

– Jaka želja i poriv za korištenjem novih tehnologija, igrica, praćeni osjećajem ugode i zadovoljstva.
– Nemogućnost ili smanjena mogućnost kontroliranja korištenja.
– Provođenje sve više vremena za računalom, mobitelom, pojačavanje intenziteta igranja igrica.
– Znakovi apstinencijske krize: pojava nervoze, nemira, agresivnosti pri pokušaju ograničavanja uporabe računala, osjećaj tjeskobe i depresije kad se nije za računalom.
– Promjene u ponašanju, izbjegavanje socijalnih kontakata, laganje obitelji i prijateljima o tome kako se provodi vrijeme.
– Zanemarivanje drugih obaveza, ranijih interesa i hobija (škole, učenja, slobodnih aktivnosti…).
– Nastavak prekomjernog korištenja mobitela, računala, igranja igrica, usprkos evidentnoj šteti za tjelesno i psihičko zdravlje.
– Prisustvo socijalnih posljedica (u školi, obitelji, poslu…).

Psihički simptomi: tjeskoba, nervoza, napetost, razdražljivost, iritabilnost, tuga, depresija, apatija, smetnje ponašanja, poremećaj spavanja…

Tjelesni simptomi:
– bolovi u ručnom zglobu, upale, kontrakture
– bolovi u leđima, glavobolja
– zamor očiju
– neredovita i nezdrava prehrana
– zanemarivanje higijene.