Preteška torba ili ruksak na kotače – štete li zdravlju školaraca?

15.09.2022 / V. K.

Nošenje ruksaka, odnosno povlačenje ruksaka na kotačiće ne bi trebalo imati štetne posljedice po zdravlje djece, ako se ne koriste dnevno duže od 20 do 30 minuta, vele u poznatoj talijanskoj pedijatrijskoj klinici Bambino Gesu

Početkom svake školske godine iznova se postavlja isto pitanje: Koliko preteške školske torbe i ruksaci utječu na posturalno zdravlje školaraca?

Ipak, u poznatoj talijanskoj klinici za djecu Ospedale Pediatrico Bambino Gesu vele da prekomjerno opterećenje leđa ne uzrokuje promjene na dječjoj kralježnici, poput pojave skolioze.

No ruksak pun knjiga, k tome nepravilno nošen – na primjer na jednom ramenu ili s predugim naramenicama – može pospješiti nepravilno držanje, a time i posljedične kontrakture mišića.

Želeći doskočiti preteškim školskim torbama, roditelji djeci, posebno djevojčicama, kupuju sad već vrlo popularne i raširene ruksake na kotače, nesvjesni da štiteći svog školarca od jednog problema, vode ga u drugi.

Tako u rimskoj klinici napominju, da iako ruksaci na kotače otklanjaju problem izravnog opterećenja stupa, djecu tjeraju na nepravilan hod – uz naginjanje naprijed i bez koordiniranog korištenja ruku.

U svakom slučaju, zaključuju u ovoj klinici, nošenje ruksaka, odnosno povlačenje ruksaka na kotačima ne bi trebalo imati štetne posljedice po zdravlje djece, ako se ne koristi dnevno duže od 20 do 30 minuta.

Preteška torba i dijete koje je nesposobno nositi je

Poznati somatoped i sveučilišni profesor dr. sc. Stanislav Peharec, koji zagovara potrebu puno veće tjelesne aktivnosti djece u školskom sustavu, ali i zvan njega, na pitanje o preteškoj školskoj torbi rekao je:

– Tu postoje dva problema: torba koja je zaista preteška, ali i dijete koje je nesposobno nositi je.

Naime, prema Peharcu, dijete koje je sposobno nositi i pretešku torbu ono je koje se igra vani, na igralištu, u parku, na nekom sportskom terenu. Ono nije neaktivno i samo sjedi u školi.