Pronađite svoje skriveno blago u OŠ Veruda!

10.12.2015 / Vesna Kapeloto

Manifestacija Skriveno blago izrasla je iz sjećanja na Alena, učenika OŠ Veruda, zbog kojeg je ova manifestacija prvi put organizirana prije šest godina

Manifestacija Skriveno blago Verude, koja se organizira u pulskoj Osnovnoj školi Veruda već 6. godinu, održat će se danas i sutra, 10. i 11. prosinca, u popodnevnim satima, a pozvani da sudjeluju i uživaju u mnogobrojnim radionicama i zabavnim sadržajima su baš svi, od onih najmlađih, njihovih roditelja, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, djedova, baka… Učenike i nastavnike s Verude te sve njihove goste svojim nastupom počastit će i legendarni Gustafi, 11. prosinca, u 19 sati.

Skriveno blago Verude manifestacija je humanitarnog karaktera. Cilj je prikupiti donacije i dobrovoljne priloge za djecu s teškoćama u razvoju OŠ Veruda, roditelje učenika koji trebaju pomoć ili kome je već najpotrebnije. Ipak, u svojoj biti “Skriveno blago” nastoji potaknuti djecu, a i odrasle, da otkriju svoje talente i dar – svoje skriveno blago. Kako nam je rekla prof. Tea Šiško, pokretačica i koordinatorica ove manifestacije, svatko od nas u sebi nosi neki dar, treba ga samo otkriti.

– Manje je bitno hoće li dijete iz matematike dobiti peticu, četvorki ili trojku. Najvrednije je pomoći mu otkriti u čemu je dobro, čime ono sebe može najbolje izraziti, a pritom i poticati ga na razvijanje empatičnosti i tolerancije prema osobama koje nas okružuju, veli prof. Šiško.

Ove se godine “Skriveno blago” po prvi puta organizira u dva dana. Prvi dan je edukativni i započinje u 17 sati. Organizirane su razne radionice, neke već i vrlo poznate u gradu, a učenici i posjetitelji će moći birati na kojoj će sudjelovati. Bit će tu pripremanje zdrave hrane, izrada nakita, likovne i plesne radionice, kozmetička radionica, izrada origami ždralova…

Drugi je dan izložbeno-zabavni i započinje u 16.30 sati. Uz dobrotvorni koncert Gustafa na kraju večeri, najavljen je nastup nekih od poznatih plesnih i glazbenih pulskih skupina. Dolazi Teatar Naranča, Pulske mažoretkinje, Gazele, itd.

skriveno 4

Prema riječima prof. Šiško, učenici će drugog dana izložiti po cijeloj školi svoje uratke koje će posjetitelji moći ponijeti sa sobom i ostaviti dobrovoljni prilog u kutijama na svakom štandu, tj. klupi.

skriveno 17

Manifestacija Skriveno blago Verude izrasla je iz sjećanja na Alena Miloševića, učenika OŠ Veruda, zbog kojeg je ova akcija prvi put organizirana prije šest godina. Da bi mu pomogli već u uznapredovaloj bolesti mišićne distrofije, njegovi prijatelji iz sedmog razreda, zajedno s razrednicom prof. Teom Šiško, organizirali su mu 13. prosinca 2010. rođendansku zabavu i prikupljali donacije za invalidska kolica, koja mu, nažalost. nikad nisu uspjeli predati….A Alen, kojeg su svi voljeli, na kraju svog kratkog života sve je iznenadio otkrivši svoj prekrasni dar – izrađivao je prelijepe origamije. I tako je zapravo i nastalo “Skriveno blago Verude”.

Priču o Alenu i kako su ga doživljavali njegovi prijatelji, sad već maturanti, i kako je sve počelo, prenosimo vam u cijelosti.

skriveno 8 (2)

Dragi prijatelji, ovo je naša priča

“Prije 12 godina u našu školu došao je jedan veseo prvašić. Igrao se i smijao kao i svi drugi. Uskoro su se počeli pojavljivati zdravstveni problemi te je počeo koristiti invalidska kolica. Bolovao je od mišićne distrofije. Bolest je napredovala i u petom razredu mnogo stvari nije mogao, ali imao je divne prijatelje u razredu koji su mu pomagali u svemu. Bio je jako zabavan, volio je smišljati razne šale, jako je volio Fazlinoviće pa je uz pomoć svog prijatelja napravio i vozačku dozvolu.

Bio je odličan učenik koji je poput ostalih vršnjaka volio povremeno napraviti neku nepodopštinu.

Bolest je napredovala i tako je u sedmom razredu trebao bolja i jača kolica. Malo je toga tada mogao, ali nas je sve jednoga dana iznenadio – počeo je raditi origami. Njegovi prijatelji iz razreda dosjetili su se da napravimo izložbu njegovih radova, da i ostali učenici naprave još neke radove, skupimo novac i pomognemo mu kupiti nova kolica. I na njegov 13. rođendan, 13. prosinca 2010. godine napravili smo najveću rođendansku zabavu. Svi učenici i učitelji škole sudjelovali su u akciji, podržali su nas roditelji, susjedi i prijatelji i odlično smo se zabavili. Uspjeli smo skupiti novac i bili smo jako sretni.

No bolest je pobijedila – naš prijatelj je ubrzo napustio ovaj svijet i postao naš anđeo.

Bilo nam je jako teško, često nismo mogli izustiti ni riječ,… nismo mogli prihvatiti tu situaciju, nismo vidjeli smisao,… No, nakon nekog vremena sjetili smo se što nas je naš prijatelj naučio.

Učio nas je da budemo uporni, da ne odustajemo ni onda kad se čini najteže, naučio nas je da svatko od nas ima skriveno blago u sebi koje samo čeka da se otkrije i da je svatko jedinstven i poseban na svoj način.

Sljedeće godine, na rođendan našeg anđela napravili smo novu akciju kojom smo otkrivali nova skrivena blaga i pomogli ljudima kojima je potrebna pomoć. Polako, iz godine u godinu, priključivao nam se sve veći broj ljudi, naših dragih prijatelja.

Ovom akcijom želimo podijeliti s vama sva naša skrivena blaga, pomoći vama otkriti svoje blago, družiti se, zabavljati, nešto novo vidjeti, naučiti, isprobati,… pokazati da “kad se male ruke slože, sve se može”,…

I zato, dragi sadašnji i budući prijatelji dobro nam došli!

Lijepo je što postojite!”

skriveno 2 (2)

Glavni pokrovitelj akcije je Društvo distrofičara Istre, pod čijim okriljem se organizira cijela akcija i čiji je član bio Alen.

Sve o ovoj sjajnoj manifestaciji možete saznati i na Facebook stranici Skriveno blago.

skriveno 15

 

Petak 11.12.2015. – izložbeno-zabavni dan

Štandovi s učeničkim rukotvorinama i aukcija likovnih radova
16.30 Svečano otvorenje – Pulske mažoretkinje
16.40 Zumba ® Kids
16.45 Piccoli terremoti
17.00 Čarobna frula
17.15 Pirueta
17.30 Cantus PoPuli
KSRG Gazele
Evergrin kvartet
17.45 Sense &Dance
17.55 Saltratrix
18.00 Teatar Naranča
18.05 Cool Step
18.15 ABOriginal
19.00 Gustafi