Pula kroz nagrađene digitalne crteže i animacije osnovnoškolaca

17.05.2015 / Mamatataja

Društvo informatičara u povodu Dana Grada Pule organiziralo je deveto po redu natjecanje u izradi multimedijalnih radova u četiri kategorije: digitalni crtež, animacija, PowerPoint prezentacija te kratki film. Još da je opremljenost učionica pulskih škola bolja…

Učenici pulskih osnovnih škola i ove su se godine natjecali u kreativnom i likovnom izražavanju koristeći informatičku tehnologiju. Pulsko Društvo informatičara u povodu Dana Grada Pule organiziralo je deveto po redu natjecanje u izradi multimedijalnih radova u četiri kategorije: u digitalnom crtežu, animaciji, PowerPoint prezentaciji te kratkom filmu. Koristeći usvojeno znanje na satovima informatike, zadatak učenika bio je prikazati doživljaj svoga grada. Zadane teme koje su učenici birali po želji bile su: svjetla moga grada, Pula u pokretu te pulsko blago.

Na natječaj je pristiglo 133 radova iz osam pulskih osnovnih škola, i to najviše digitalnih crteža, ukupno 55, potom 35 prezentacija, 26 animacija te 17 kratkih filmova.

Najbolji radovi u međuvremenu su izabrani, pobjednici su proglašeni, a Grad Pula i pulsko Društvo informatičara autore najuspješnijih uradaka su nagradili. I to, za prvo mjesto po svakoj kategoriji – tabletom, za drugo mjesto – slušalicama s mikrofonom i usb memorijom te za treće mjesto – slušalicama za mobitel. Pohvalnice su dobili autori svih top 10 radova po kategorijama.

Prema riječima Tajane Velikanja, predsjednice Društva informatičara Pula, iako učenici ove godine nisu iskazali najveći interes za ovo natjecanje dosad, iz godine u godinu oni pokazuju sve veći napredak u korištenju digitalne tehnologije. Njihovi radovi sve su složeniji pa tako u svoje uratke uključuju zvuk, animirane likove, itd.

Na pitanje o opremljenosti informatičkih kabineta u pulskim osnovnim školama, Tajana Velikanja je napomenula da u svim školama postoje informatički kabineti, no postoji potreba za njihovim stalnim obnavljanjem novim računalima. Ono što u ovom trenutku predstavlja problem za kvalitetno i suvremeno održavanje nastave u pulskim osnovnim školama jest slaba ili gotovo nikakva opremljenost fiksnim projektorima i računalima koji bi se trebali nalaziti u svakoj učionici.

Digitalni crtež

1. Martina Licul, 5. r., OŠ Veli Vrh, mentorica Aleksandra Žufić, 74 boda

01 Martina Licul 5b OŠ Veli Vrh Pula

2. Noemi Vučković, 8. r., OŠ Kaštanjer, mentorica Svjetlana Prkić, 73 boda

02 Noemi Vučković OŠ Kaštanjer 8r

3. Erin Rupčić, 5. r., OŠ Giuseppina Martinuzzi, mentorica Ilaria Detoffi Omanović, 72 boda

03 Erin_Rupčić_5b_OS-SE Giuseppina Martinuzzi

Animacija i animirani film

1. Lara Kapeloto, 7. r., OŠ Šijana, mentorica Vesna Lorencin, 77 bodova

2. Mateo Peruško, 7. r., OŠ Šijana, mentorica Vesna Lorencin, 70 bodova

3. Aldo Paus, 5. r., OŠ Giuseppina Martinuzzi, mentorica Ilaria Detoff Omanović, 70 bodova

PowerPoint prezentacija

1. Dražena Keleva, OŠ Šijana, mentorica Vesna Lorencin
2. Sara Muješić, OŠ Stoja, mentorica Tajana Velikanja
3. Lara Medica, OŠ Giuseppina Martinuzzi, mentorica Ilaria Detoffi Omanović

Kratki film

1. Kajan Bulić,  OŠ Stoja, mentorica Tajana Velikanja
2. Elena Orbanić,  OŠ Kaštanjer, mentorica Svjetlana Prkić
3. Filip Gembec,  OŠ Vidikovac, mentorica Ana Bačić