Radionica: Kako izraditi lampione od staklenki

10.11.2015 / Mamatataja

Na ovogodišnjoj manifestaciji Pazi što jedeš učiteljice razredne nastave Aida Dražić i Jasminka Turčinov podučavale su djecu kako izraditi lampione od staklenki

Novogodišnji ugođaj započeo i na upravo završenoj manifestaciji Pazi što jedeš koja je proteklog vikenda održana u pulskom Domu hrvatskih branitelja. Među radionicama za djecu bila je radionica izrade lampiona. Učiteljice razredne nastave Aida Dražić i Jasminka Turčinov iz Udruge Waldorf podučavale su djecu kako izraditi lampione od staklenki, koji su na koncu zasvijetlili poput onih pravih.

lampion

A evo i kako su pulski mališani izrađivali lampione. Uvjereni smo da će se to svidjeti i vašim klincima, posebno zbog potrebnog materijala poput žice, ljepila, svjećica…Podsjećamo na oprez prilikom paljenja svjećica upaljačem i šibicama, kao i prilikom rukovanja žicom i kliještima kada su u blizini uvijek vrlo znatiželjna mala djeca.

8

Potreban materijal:

staklenke
salvete ili rižin papir
kist
ljepilo drvofiks
žica
ukrasne svjećice
kliješta

0

DSC_7633 (3)

Postupak:

Teglice premazati ljepilom, nalijepiti komadiće salveta, pa ponovno premazati ljepilom. Dno teglice nije potrebno ukrašavati.

1

Žicu omotati oko vrha staklenke te pričvrstiti prije oblikovanu ručku. Poslužiti se i pomoći si kliještima.

4

5

Upaliti ukrasnu svjećicu i položiti je na dno staklenke.

lampion 2

Recept za domaće ljepilo

Upravo na radionici od jednoga tate dobili smo recept za domaće ljepilo:

1 i pol šalica vode
1 žlica octa
pola šalice šećera
1 šalica brašna

Fotografije Vera Kapeloto