Radionica: Posadimo salatu u kartonske rolice!

15.11.2015 / Mamatataja

Radionica sađenja održana je na manifestaciji Pazi što jedeš. Spretnost i rad prstića ovdje su itekako došli do izražaja

Naučiti djecu sađenju dobro je ne samo zato što ih podučavamo o biljkama i kako one rasu, već ovakvim aktivnostima potičemo razvoj motorike i spretnosti, a onda i odgovornosti, budući da o biljkama svakodnevno treba brinuti, tj. zalijevati ih. Vrlo često sađenje je aktivnost koja se s djecom provodi u vrtićima i školama, a preporučuje se i u Montessori pedagogiji.

Zanimljiva radionica sađenja organizirana je na manifestaciji Pazi što jedeš, koja je upravo održana u Puli, a vodila ju je Ina Delić iz udruge Pusti priču. Spretnost i rad prstića ovdje su itekako došli do izražaja, a učilo se i biorazgradivim materijalima.

DSC_7661 (3)

Zimska salata sadila se u kartonske rolice od wc papira! Rolice treba napuniti zemljom, zasaditi u njih sjeme i čuvati ih na dnevnom svjetlu dok biljka ne nikne i malo poraste. Potom biljku zajedno s rolicom valja staviti u zemlju, najbolje u vrt, a može i u veću teglu za cvijeće, na terasi ili balkonu. Biljku treba redovito zalijevati, a rolice će se razgraditi u zemlji.

DSC_7693 (2)

Evo i potrebnog materijala te postupka korak po korak kroz fotografije.

Potreban materijal:

rolice od wc papira
škare
zemlja
sjeme

Postupak:

Kraj rolice zarežemo škarama nekoliko puta.

1

Zatvorimo dno rolice.

2

3

Rolicu napunimo zemljom, stavimo nekoliko zrna sjemena te pokrijemo s malo zemlje.  Zalijemo vodom te odredimo mjesto na kojem ćemo držati rolice prije presađivanja u zemlju.

6

I nakon nekog vremena rezultat je tu!

DSC_7719 (2)

 

Fotografije Vera Kapeloto