Majke utječu na stav svojih kćeri prema vlastitom tijelu

08.01.2016 / Vesna Kapeloto

Ako vi sami ne volite svoje tijelo, ako se stalno osuđujete, velika je mogućnost da će i vaša kći takav model razmišljanja preslikati na sebe, rekla je zagrebačka kineziologinja Ana-Marija Jagodić Rukavina.

Roditelji svojim osobnim primjerom uvelike utječu na stav koji njihova djeca imaju o zdravom načinu života.

Prema riječima zagrebačke kineziologinje Ana-Marije Jagodić Rukavina, osobito majke djevojčica imaju vrlo veliki utjecaj na to na koji će način njihove kćeri razmišljati i prihvatiti svoj tijelo.

– Ako vi sami ne volite svoje tijelo, ako se stalno prosuđujete i osuđujete, velika je mogućnost da će i vaša kći takav model razmišljanja preslikati na sebe. Ni kriva ni dužna, vaša kći uhvatit će vašu energiju kao model. Zato, ako ste majka, morate biti svjesni da imate vrlo važnu ulogu u tome kako će vaša kći osvijestiti vlastito tijelo, rekla je Jagodić Rukavina, inovatorica Body tehnike te voditeljica PBS Centra sportske izvrsnosti.

Djeca upijaju obrasce ponašanja svojih roditelja

Poznato je, a naglasila je to i ova kineziologinja govoreći o problemu pretilosti i nekretanja, da djeca upijaju obrasce ponašanja i osjećaje roditelja, mnogo više od onoga što im roditelji govore.

– Većina roditelja, i majki i očeva, nemaju dobro držanje tijela jer su pod stresom i u problemima pa nemaju ni vitalan stav. Djeca takvo držanje preslikavaju pa šestgodišnjaci imaju držanje 65-godišnjaka. Roditelji moraju znati čitati i obratiti pažnju na držanje tijela svoje djece. Ako dijete sjedi pogrbljeno morate znati da to znači da se ne osjeća dobro i sretno, što onda dovodi do daljnjih problema, rekla je.

Pojasnila je, nadalje, da se djeca sve češće nalaze u začaranom krugu. Ništa ih ne veseli, nedostaje im dnevne doze zadovoljstva i onda posežu za zadovoljstvom u obliku hrane, slatke ili slane. Hrana im je bila prvo zadovoljstvo dok su još bili bebe, i sada se tome vraćaju.

– Gledajte svoju djecu. Ako iz pogrbljenog položaja idu jesti znat ćete što se događa. Loše držanje, loša prehrana, negativne misli vode u nagomilavanje masnoće u tijelu, tj. u pretilost i bolest, upozorila je.

Budite roditelj pozitivnog stava i dobre volje

Roditelji bi sa svojom djecom trebali planirati filozofiju njegovanja tijela na svim razinama. No prije svega, trebali bi sami biti primjer i pokretač pozitivnog stava i zdravog načina života.

– Ne možete se vi kao roditelj držati pogrbljeno, biti stalno neraspoloženi i loše volje, imati pritom višak kilograma, i onda tražiti od djeteta da se pravilno drži ili još i gore, da smršavi, rekla je.

– Komunicirajte dobre stvari vašem djetetu. Recite mu: Kako danas lijepo izgledaš. Super si ovo složio. Baš mi je drago da si došla vesela iz škole… Gledajte u djeci ono pozitivno i to im recite, poručila je roditeljima Ana-Marija Jagodić Rukavina.