Odgovor stručnjaka: Kako da pomognem sinu da bude zadovoljan sam sa sobom?

05.09.2015 / Odgovara Vedrana Lovrečić Pavlović, psihologinja i psihoterapeutkinja, privatna psihološka praksa, Pineta 3 /4, Valbandon, Pula, M 098 653 881

Majka sam dječaka koji će za mjesec dana imati 13 godina. Prije par mjeseci počeo je mutirati i ljetos sam na moru primijetila da ima par dlačica ispod pazuha. Visok je 165 cm i težak je 40 kg. Dječak je zdrav, ali ga brine njegova visina. Stalno nam se žali da je malen i da su svi dečki iz razreda puno veći i kako će on ostati malen. Vidim da dijete to muči i jednostavno ne znam što da mu kažem. Uz sve to dečki u razredu ga zezaju da više neće rasti jer je počeo mutirati i to dodatno izbija frustraciju kod moga djeteta. Ja sam visoka 172, a otac 181 cm i čini mi se da ga i to dodatno opterećuje jer se stalno mjerka s nama.
Kako da pomognem djetetu da se ne osjeća loše. Ne bih mu voljela lagati i pričati da će biti visok, ali s druge strane želim da bude zadovoljan sa sobom takav kakav je. Sa štovanjem. Mama.

 

Poštovana čitateljice,
Životno razdoblje u kojemu se Vaš sin nalazi, kao i ono koje je pred njim, razdoblje je u kojemu ćete kao majka morati prihvatiti neko drugačije mjesto u životu svoga djeteta. Naime, odrastanje znači odvajanje od uloge djeteta i pozicije u kojoj je dijete ovisno o roditelju na način na koji je to bilo do sada. Vaša potreba da zaštitite svoga sina od osjećaja da je u nečemu drugačiji od drugih, da je neadekvatan ili nedovoljno dobar je razumljiva svakome tko ima dijete. No, pubertet je vrijeme u kojemu se svaka individua u nečemu upravo tako osjeća i od toga ga ne možete ga zaštititi. To je činjenica i što prije to prihvatite, bolje je za njega i za Vas.

Pubertet je vrijeme u kojemu kao roditelji trebamo držati granice (biti dosljedni i strogi onoliko koliko nam je to prirodno da budemo), biti tu za svoje dijete onda kada nas potraži, tj. kad zatraži našu pomoć i intervenciju. Možemo nastojati razgovarati s adolescentom onda i ukoliko on prihvaća razgovor s nama, možemo mu/joj pokušati iskreno reći što osjećamo i mislimo, no zaštiti dijete u doslovnom smislu riječi više ne možemo. I nije dobro da to radimo, jer time ćemo više štetiti nego koristiti.

Vjerujte u to da ste svome sinu do sada u životu dali poruku da je dobar i vrijedan ljubavi, bez obzira na to koliko je visok ili nizak. Zagrlite ga i nasmiješite mu se, nemojte dozvoliti da Vas njegova bol koju možda osjeća preplavi. Ako Vas to preplavi, samo ćete djetetu dati poruku da je situacija strašna i neprihvatljiva, a ono što mu je potrebno je Vaša poruka da će nekako već biti i da se nikakva katastrofa neće dogoditi.

Vezano konkretno uz rast vašeg sina, posavjetujte se s obiteljskim liječnikom. Vjerujem da ćete od njega dobiti informacije koje Vam u tom smislu mogu biti od pomoći.

Polako i veselo, uživajte u odrastanju svoga djeteta, ma koliko to ponekad teško bilo…

 

Pošaljite i Vi pitanje za stručnjaka.  Vaši osobni podaci ostaju poznati isključivo redakciji portala Mamatataja.