Pitaj stručnjaka: Moj školarac ima problem u ponašanju gdje god da se pojavimo

16.12.2017 / Odgovara Vedrana Lovrečić Pavlović, psihologinja i psihoterapeutkinja, privatna psihološka praksa, Pineta 3/4, Valbandon, Pula, M 098 653 881

Poštovani, ne znam kako u najkraćim crtama opisati problem, pa ću probati ovako: naime, radi se o djetetu od 8 godina, učeniku 2. razreda koji ima problem u ponašanju gdje god da se pojavimo. To je izuzetno inteligentno dijete s kojim sam imala problema zbog neposluha u vrtiću, školi, u gostima, u trgovini, itd. Često […]

Poštovani,
ne znam kako u najkraćim crtama opisati problem, pa ću probati ovako: naime, radi se o djetetu od 8 godina, učeniku 2. razreda koji ima problem u ponašanju gdje god da se pojavimo. To je izuzetno inteligentno dijete s kojim sam imala problema zbog neposluha u vrtiću, školi, u gostima, u trgovini, itd. Često plače ili se inati, ako ne može ostvariti ono sto je zamislio. Kazne na njega ne utječu ni malo, to je potvrdila i njegova učiteljica. Što se tiče osjećaja on nema grižnje savjesti kad nešto napravi, niti je svjestan kad je situacija opasna pa opet to učini. Uglavnom nismo nikad tražili savjet od stručne osobe. Ja se osjećam već jako umorno i nemoćno u tom odgoju jer imam još jedno mlađe dijete koje ide u 1. razred i kojemu se također treba posvetiti.

 

Draga mama,
s obzirom na sve što ste naveli za preporučiti je da potražite stručnu pomoć kako bi se problem koji, čini se, dugo traje što prije i učinkovitije riješio. Moguće je da ste samo preopterećeni i umorni, no pomognite svojoj djeci i sebi na način da potražite podršku i savjet stručnjaka. Najprije bi bilo dobro da dijete testira i obradi psiholog koji će steći uvid u njegove razvojne kapacitete. Potom je potrebno potražiti pomoć licenciranog psihoterapeuta koji će Vas uputiti sto Vam je činiti i kako se ponašati. Za pretpostaviti je da Vaše dijete iz nekog razloga ima problem s granicama, no bez iscrpnijih podataka nemoguće je nažalost dati Vam jasan savjet.

 

Pošaljite i Vi pitanje. Rado ćemo Vam pomoći. Vaši osobni podaci ostaju poznati isključivo redakciji portala Mamatataja. Pitanje možete napisati i poslati ovdje.