Što kad se dijete želi ispisati s izvannastavne aktivnosti?

26.10.2022 / Mamatataja

Roditelji se prije svega savjetuju da djetetu uvijek pristupe bez osuđivanja te da razgovaraju s njim

Nerijetko se roditelji nađu u nedoumici i ne znaju kako postupiti kada dijete odjednom izrazi želju da se ispiše i odustane od aktivnosti kojom se već (dugo) bavi. Što učiniti, pitaju se mnogi – podržati dijete u odustajanju ili ga poticati da nastavi?

Istina, nekad se to pretvori i u prisilu roditelja nad djetetom, a sve u strahu da će u budućnosti požaliti jer je odustalo ili da će to potaknuti neustrajnost, nedosljednost te i buduće odustajanje od ciljeva. S druge strane, neki se roditelji neće dobro osjećati u tjeranju djeteta da se bavi nečime čime ne želi. Na sva ova pitanja i neodumice dali su sjajne odgovore na Hrabrom telefonu pa ih u nastavku prenosimo.

Pokušajte razumjeti dijete

Roditelji se prije svega savjetuju da djetetu uvijek pristupe bez osuđivanja te da pokušaju bolje razumjeti razloge odustajanja. Djetetu možemo postaviti sljedeća pitanja:

– Jesu li ti treninzi/satovi još uvijek zanimljivi? Je li te počelo zanimati nešto novo?
– Je li se na treningu/satu dogodilo nešto što te uznemirilo? Kako se slažeš s drugom djecom u grupi?
– Kako se osjećaš nakon škole i izvannastavnih aktivnosti? Jesi li često umoran/umorna?
– Bi li volio/voljela imati više slobodnog vremena?
– Kako si zadovoljan/zadovoljna svojim rezultatima/uspjesima? Što bi htio/htjela postići i što si postigao/postigla dosad?

Ovisno o djetetovim odgovorima, roditelj može procijeniti da je možda bolje da se dijete ispiše s izvannastavnih aktivnosti. To može biti u slučaju:
– da je dijete potpuno izgubilo interes za aktivnost i više ga ne usrećuje, nego je teret
– da trener/voditelj/učitelj koristi neprimjerene odgojne postupke, primjerice posramljuje djecu, često viče ili potiče nezdravu kompetitivnost, a ne možete promijeniti voditelja
– da je dijete preopterećeno obavezama – a za pravilan dječji razvoj vrlo je važna igra i nestrukturirano slobodno vrijeme.

Pregovarajte, pohvalite, ne uspoređujte

Ako se roditelju čini da je djetetova želja za odustajanjem ipak privremena kriza uzrokovana trenutačnim okolnostima, strahom od neuspjeha i sličnim razlozima, evo što možete pokušati:

– Pregovarajte! Pokušajte s djetetom dogovoriti rok do kojeg će i dalje sudjelovati u aktivnosti i davati sve od sebe, a nakon kojeg će smjeti odustati ako i dalje to bude htjelo.

– Pohvalite trud, a ne samo rezultate. Naglasak na uloženi trud i napredak može motivirati dijete da bude ustrajno i pokuša izvući svoj maksimum.

– Izbjegavajte usporedbe s drugima. Pokažite djetetu da je u redu ne biti najbolji u svemu i da postoje drugi razlozi zbog kojih uživamo u nekoj aktivnosti.

Ako roditelji imaju još nedoumica o ovoj temi, ali i bilo kojoj drugoj, na Hrabrom telefonu vas pozivaju da nazovete njihovu besplatnu i anonimnu liniju za mame i tate na broj 0800 0800 radnim danom od 9 do 20 sati ili da im pišete na savjet@hrabritelefon.hr.