Učitelji roditeljima prvašića: Pisanje i čitanje prepustite nama, vaš zadatak je nešto drugo!

03.07.2017 / Mamatataja

Učitelji pozivaju roditelje da osiguraju preduvjete koji će njihovim prvašićima olakšati početno snalaženje u školi

‘Do početka školske godine ostalo je još nešto malo dana. Nemojte ih ispuniti učenjem čitanja i pisanja – to prepustite nama.’

Poruka je to koju su učitelji i stručni suradnici jedne pulske osnovne škole uputili roditeljima budućih prvašića. Umjesto učenja čitanja te pisanja slova i brojeva, čime nemali broj roditelja pokušava u zadnji čas ‘pritisnuti’ svoje šestgodišnjake i sedmogodišnjake, a sve da im u prvom razredu osnovne škole bude lakše, učitelji pozivaju roditelje da osiguraju neke druge preduvjete koji će njihovim prvašićima olakšati snalaženje u školi.

Roditelji obratite pažnju na sljedeće! 🙂

– Tijekom ljeta češće prošetajte s djetetom putem do škole i ukazujete na sigurno ponašanje u prometu.

– Zajedno s djetetom uredite njegov radni kutak; navikavajte ga da se sam brine o svojoj urednosti jer ćemo to tražiti i u učionici.

– Privikavajte dijete na pravilan ritam dana (ustajanje i lijeganje u približno isto vrijeme spavanje noću 9 do 10 sati).

– Upućujte dijete na pravilno držanje tijela prilikom sjedenja i pri nošenju školske torbe.

– Potičite dijete na druženje i igru s drugom djecom.

– Potičite dijete na igre spretnosti, snalažljivosti i orijentacije: razvijajte pojmove lijevo-desno, gore-dolje, unutar-izvan.

– Upućujte dijete na redovno održavanje osobne higijene, samostalno odijevanje i obuvanje (i vezivanje cipela op.a.).

– Razgovarajte s djetetom što više, odgovarajte na njegova pitanja i podržavajte njegovu znatiželju za novim spoznajama.

– Prvi dan nastave osigurajte dovoljno vremena kako biste bili uz svoje dijete, pomogli mu u snalaženju u novoj sredini i zajedno s njim podijelili veselje i ponos zbog polaska u školu.